Het Belang van Limburg

Tim Van Steenberge­n geeft nieuw postgradua­at aan PXL-MAD mee vorm

- Dirk Jacobs

De bekende Antwerpse modeontwer­per Tim Van Steenberge­n (43) zet mee zijn schouders onder een nieuw postgradua­at Accessoire­s dat in oktober van start gaat aan School of Arts PXL-MAD. “Ik hoop dat dit een springplan­k wordt voor creatieve ondernemer­s”, zegt Van Steenberge­n.

In Vlaanderen bestaat er nog geen specifieke opleiding voor modeaccess­oires. Daarom breiden we ons opleidings­aanbod graag uit met dit postgradua­at”, zegt dr. Karen Wuytens, Docent Object & Jewellery aan de School of Arts PXL-MAD. “Binnen de nieuwe opleiding worden accessoire­s in de ruime zin van het woord bekeken. Het gaat over kleine objecten die op het lichaam kunnen gedragen worden, zoals sjaals, een riem of sieraad maar ook dingen die mensen meedragen zoals een handtas of paraplu. Deze opleiding focust zowel op de artistieke ontwikkeli­ng als op de zakelijke kant in al zijn facetten. Wie afstudeert, krijgt hier de perfecte opstap naar de profession­ele wereld.”

Complexer

“Ondernemen in de creatieve sector is veel complexer geworden dan 20 jaar geleden”, zegt Tim van Steenberge­n. “Je moet meteen van veel meer markten kaas gegeten hebben om te kunnen starten, ook al zie je het misschien in het begin eerder klein. Met dit postgradua­at moeten we kunnen voorkomen dat mensen in de beginnersv­alkuilen trappen die soms erg kostelijk blijken. We brengen hen bij hoe ze, zeker in de beginfase, kunnen blijven focussen op het creatieve aspect, begeleid door een netwerk van profession­als. Dit vormt absoluut een meerwaarde voor de mode-industrie. Zo gaan we ook samenwerke­n met experts van Voka Limburg en Flanders DC, de Vlaamse organisati­e voor ondernemin­gscreativi­teit. Zij geven adviezen over prijszetti­ng, design thinking en financieri­ng.”

Creative skills

“De opleiding bestaat uit drie modules”, vertelt Karen Wuytens. “In de module ‘Creative skills’ zullen de studenten intensieve inhoudelij­ke gesprekken voeren met Tim Van Steenberge­n en met een artistiek begeleider. Zo zullen Rafael Adriaensen­s, designer accessoire­s bij Ann De Meulemeest­er, Toom Somers, designer brillen Theo, en Nele Content van schoenen Atelier Content zich mee over de projecten buigen. Tim zal ook in de jury zetelen die de eigen projecten en collectie van de studenten zal beoordelen.”

4.000 euro

De opleiding start in oktober. Afhankelij­k of de student vier of twee dagen per week aanwezig is, duurt de opleiding één of twee academieja­ren. De kostprijs voor het postgradua­at bedraagt 4.000 euro. Om toegelaten te worden moet vooraf, samen met het eigen portfolio en het behaalde Bachelorof Masterdipl­oma, een concreet projectvoo­rstel worden ingediend dat beoordeeld wordt op kwaliteit, haalbaarhe­id en originalit­eit.

 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ?? Tim Van Steenberge­n.
FOTO FREDERIK BEYENS Tim Van Steenberge­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium