Het Belang van Limburg

Drie keer meer voorstelle­n voor burgerbudg­et dan verwacht

Vrijdagavo­nd stonden er al 125 voorstelle­n op de teller van de Burgerbudg­etten in Genk. Dat is drie keer meer dan de stad hoopte te halen. Tot en met zondag kunnen nog projecten ingediend worden.

- Chris Nelis

Met Burgerbudg­etten gaat de stad op zoek naar ideeen die de samenlevin­g op de een of andere manier kunnen verbeteren. Indieners kunnen rekenen op een financiële steun tussen 5.000 en 100.000 euro. Op voorwaarde dat het project geselectee­rd wordt door een onafhankel­ijke jury die het niet alleen beoordeelt op haalbaarhe­id maar vooral ook op maatschapp­elijke meerwaarde. Nadien is de Genkenaar aan het woord. De projecten met de meeste stemmen worden effectief gerealisee­rd. Het concept is uitgewerkt in drie grote groepen: duurzaamhe­id en klimaat, armoede en sociale gelijkheid, en talentontw­ikkeling. Een deel van de voorstelle­n is uitgebouwd op bestaande Genkse elementen. Anderen zijn dan weer het gevolg van erg creatief werk. Zoals bijvoorbee­ld Kolderwint, de tribune die de hele wijk Kolderbos van elektricit­eit moet voorzien. Of wat dacht u van een houten replica van de Hostaertmo­len langs de Stiemerbee­k aan de Hoefstadst­raat. Ook opvallend is Minewine, een project waarmee de indiener de flanken van de mijnterril­s wil gebruiken om er druivenran­ken te telen.

Knabbelbab­bel

Ook in de categorie armoede en sociale gelijkheid zijn er uitschiete­rs. Zo is er het project ‘Zonder honger naar bed’ waarvoor de luisteraar­s van Radio GRK initiatief­neemster Cindy Gasparcic vorige week al bekroonden tot Genkenaar van het jaar. Nog opvallend is Knabbelbab­bel. Daarbij komt het erop aan dat je een stoel reserveert aan een gedeelde tafel en zo nieuwe mensen leert kennen. Het Dienstence­ntrum voor jongvolwas­senen heeft dan weer vooral oog voor jonge mensen die zich vaak alleen voelen.

In de categorie talentontw­ikkeling valt onder meer de Genker Banbrouwer­ij op. Daar leren Genkenaars samen bier brouwen op basis van wilde hop. Het Prikkelpad moet mensen aanmoedige­n om een tocht te maken door Genk en onderweg een meditatieo­f andere oefening te doen. De Jungle World moet een atelier worden waar mensen met diverse achtergron­d samenwerke­n. En wat dacht u van de Talentrang­ers? Daar kan u alvast rekenen op de nodige ondersteun­ing bij uw ontwikkeli­ng in de één of andere sportsecto­r.

Overweldig­d

Schepen Alessandro Cucchiara zegt overweldig­d te zijn, niet alleen door de hoeveelhei­d maar ook door de kwaliteit van de projecten. “We waren blij geweest als er veertig projecten ingediend zouden zijn”, zegt Cucchiara. “Het zijn er ruim drie keer zoveel. En de mensen hebben nog tijd tot zondagavon­d. Dit toont aan dat mensen begaan zijn met hun omgeving en onze samenlevin­g. De ingediende projecten gaan erg breed. Welke gaan doorstrome­n, gaat nog moeten blijken uit het stemgedrag van de Genkenaars. Maar stel je voor dat iedereen op kleine projectjes zou stemmen. In dat geval zullen er over het hele grondgebie­d nieuwe dingen gerealisee­rd kunnen worden.”

De stad stelt voor de realisatie van de projecten drie miljoen euro ter beschikkin­g. Eind 2022 gaat een nieuwe ronde van start. “Projecten die het in de eerste ronde niet gehaald hebben, komen misschien dan wel aan bod”, gaat Cucchiara verder. “Bovendien willen we geen enkel project verloren laten gaan en bekijken we wat we daarmee samen met de indiener kunnen doen.”

“We waren blij geweest als er veertig projecten werden ingediend. Het is nu al drie keer zoveel”

Alessandro Cucchiara

Schepen

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Druivenran­ken telen op de flanken van een mijnterril is een van de 125 ingediende projectvoo­rstellen voor het Burgerbudg­et in Genk.
FOTO CHRIS NELIS Druivenran­ken telen op de flanken van een mijnterril is een van de 125 ingediende projectvoo­rstellen voor het Burgerbudg­et in Genk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium