Het Belang van Limburg

Kasteel van Heers kan je vanaf nu virtueel bezoeken

- Toon Royackers

Het kasteel van Heers binnenwand­elen is verboden, maar sinds kort kan je via de computer een virtueel bezoek brengen aan de balzaal, de privékapel en het torentje. ‘Google Streetview-gewijs’ krijg je zo een unieke rondleidin­g door één van de meest opmerkelij­ke monumenten van heel Limburg.

Even een kort stukje geschieden­is voor wie nog niet helemaal vertrouwd is met deze Limburgse parel. Het kasteel werd in 1477 gebouwd en was nog tot 2012 bewoond door de laatste kasteelher­en van de familie Desmaisièr­es. Helaas hadden zij te weinig geld over om het indrukwekk­ende monument te onderhoude­n. Het kasteel was de jongste decennia dan ook ernstig in verval geraakt. Verschille­nde inwoners van Heers zetten zich nu in om het monument toch nog te redden. Zij hebben alvast de tuin weer in orde gebracht voor bezoekers.

“We krijgen steeds weer de vraag om het kasteel ook van binnen te mogen bezoeken”, legt Caroline Geerts uit. Zij is één van de vrijwillig­ers die zich inzetten voor het behoud van het monument. “Helaas is dat echt onmogelijk. Het kasteel is erg bouwvallig en in veel kamers is het zelfs ronduit gevaarlijk om er rond te lopen. Met een helm op zijn we vorig jaar wel nog even binnen gegaan om opnames te maken met een 360°-camera. Zo kan je vanachter je computer toch veilig door het kasteel wandelen.” Via de Facebookpa­gina van het kasteel van Heers krijg je een unieke inkijk in - onder meer - de balzaal, het centrale torentje, de privékapel, het binnenhofj­e, de kelder en de voormalige logies van de bedienden. Op sommige plaatsen zie je de blote hemel door het dak, door de grote schade van de voorbije jaren. In andere kamers zijn steunbalke­n geplaatst om de gewelven op hun plaats te houden. De Vlaamse overheid kondigde vorig jaar gelukkig aan dat ze plannen heeft om het monument alsnog te restaurere­n. “Na de opnames vorig jaar zijn we ook niet meer binnen geweest”, besluit Caroline Geerts. “Mogelijk is de toestand sindsdien nog verslechte­rd. We hopen dus mee op een restaurati­e en het behoud van dit mooie stukje geschieden­is.” In de tuin van het kasteel ben je wel altijd welkom om te wandelen.

→ Nieuwe Steenweg 69-71 in Heers

 ?? FOTO CAROLINE GEERTS ?? De ooit imposante balzaal is vandaag in verval.
FOTO CAROLINE GEERTS De ooit imposante balzaal is vandaag in verval.
 ?? FOTO CAROLINE GEERTS ?? Het centrale torentje moet gestut worden.
FOTO CAROLINE GEERTS Het centrale torentje moet gestut worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium