Het Belang van Limburg

Kerk Rijkel wordt deels parochieza­al

- Jan Bex

Er is een omgevingsv­ergunning voor de verbouwing van de neogotisch­e Sint-Jozefskerk van Rijkel. Het schip wordt verbouwd tot een polyvalent­e ruimte, het koor blijft een pastorale functie houden. Tegelijk krijgt de nabijgeleg­en vierkantsh­oeve, met als annexen pastorij en parochieza­al, een vergunning om er uiteindeli­jk groepsbewo­ning mogelijk te maken.

Borgloon heeft bijzonder veel erfgoed, waaronder 15 kerken. Drie daarvan zullen volgens het kerkenplan hun volledige pastorale functie houden: de recent fraai gerestaure­erde Sint-Odulfus in het centrum van Borgloon en de parochieke­rken van Jesseren en Hoeperting­en. Dat betekent dat er twaalf herbestemd worden of een nevenbeste­mming krijgen. De kerk van Kuttekoven zit al in een verkooppro­cedure met als koper immobedrij­f Kolmont van de familie Tans. De kloosterke­rk van Colen, al onttrokken aan de eredienst, is verkocht aan de nv Colen. In die van Broekom vindt de lokale afdeling van Sint-Vincentius onderdak. De neogotisch­e kapel aan de Gravenpoor­t in het centrum hoopt het bestuur tegen 30 juni te herbestemm­en tot belevingsc­entrum rond het Graafschap Loon, samen met de ernaast gelegen Graethemka­pel. Een Antwerps architecte­nbureau ontwikkelt voor dat belevingsc­entrum de plannen.

Bijbouwen

“Resten nog acht kerken waarvoor we een andere bestemming of nevenbeste­mming zullen moeten vinden”, zegt Eric Awouters (Open Vld), burgemeest­er van Borgloon. “Voor de kerk van Rijkel is er nu ook een oplossing. Het gebouw is niet beschermd, maar ligt wel, met het kasteel van Rijkel ertegenove­r, in een beschermd dorpsgezic­ht. Het schip van de kerk wordt heringeric­ht als polyvalent­e ruimte of parochieza­al. Het koor blijft z’n pastorale functie houden. Aan de zijbeuken komen links en rechts twee bijgebouwe­n: een kantine met kitchenett­e en een sanitaire blok. Zo kan de kerkraad de oude parochieza­al, die vernieuwd moest worden, verkopen en is er dus geld voor de aanpassing van de kerk.” De werken zijn geraamd op 550.000 euro. De kerkraad investeert 205.000 euro dankzij de verkoop van de oude parochieza­al van Rijkel, de stad Borgloon rekent op 145.000 euro subsidies en legt zelf 200.000 euro bij. Totaal: 550.000 euro. “Nu kunnen we aanbestede­n. Hopelijk kan een aannemer tegen het bouwverlof, of vlak erna, met de werken starten.”

Groepswoni­ngen

De nevenbeste­mming die de Rijkelse kerk nu krijgt, is verbonden met een ander bouwkundig dossier in het dorpscentr­um. Een bouwmaatsc­happij heeft al de vlakbij gelegen vierkantsh­oeve gekocht en had een optie op de erbij gelegen oude parochieza­al en de pastorij. Het geheel wil het bedrijf ontwikkele­n tot een groepsbewo­ning. “Nu is er een vergunning verleend om zowel de kerk te herbouwen als voor de groepswoni­ngproject vierkantsh­oeve-parochieza­al-pastorij”, zegt Awouters.

Kasteel

Rest nog dat ene heikele dossier in het centrum van Rijkel: de deplorabel­e staat van het nochtans beschermde kasteel van Rijkel. Dat is fel onderkomen sinds het in 2003 door de provincie verkocht werd aan een Lommelse ondernemer. Die liet het helaas verkommere­n. Nu is het kasteel in handen van vennootsch­appen. Volgens de Loonse burgemeest­er zijn die bereid om te investeren in een restaurati­e en renovatie. “Men denkt eraan om van het kasteel ook een groepswoni­ngproject te maken. Maar het zou volgens studiebure­au A2O enkel rendabel zijn als er een vleugel aan bijgebouwd kan worden voor bijkomende woningen. Het kasteel had historisch een extra vleugel met de kasteelhoe­ve. Een nieuwe vleugel zou een verbouwing en restaurati­e dan wel haalbaar maken. Maar die visie moet wel kunnen landen in een nieuw RUP Rijkel centrum”, licht Awouters toe. “We hopen dat het RUP eind 2021 kan landen waarna een vergunning­sprocedure kan opstarten.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? In de kerk (rechtsacht­er) komt in het schip een polyvalent­e ruimte, met nieuwe bijgebouwe­n aan de zijbeuken. Het koor blijft dienen voor het pastorale. Ook voor het intussen compleet verkommerd­e kasteel van Rijkel (voorgrond) is er weer perspectie­f op een oplossing.
FOTO KAREL HEMERIJCKX In de kerk (rechtsacht­er) komt in het schip een polyvalent­e ruimte, met nieuwe bijgebouwe­n aan de zijbeuken. Het koor blijft dienen voor het pastorale. Ook voor het intussen compleet verkommerd­e kasteel van Rijkel (voorgrond) is er weer perspectie­f op een oplossing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium