Het Belang van Limburg

DILSEN-STOKKEM

- Miranda Gijsen en Mark Dreesen

Een officiële eerstestee­nlegging met alle toeters en bellen en een feestelijk­e receptie achteraf, daar stak corona een stokje voor. En dus bedacht de stad een ludieke manier om het startschot van de bouwwerken te geven. Via een online lancerings­moment kreeg de pers een filmpje te zien waarin de betrokken partners een – hoe kan het ook anders – Maaskei virtueel aan elkaar doorgeven om uiteindeli­jk te belanden aan de voet van het huidige Maascentru­m De Wissen in Stokkem.

Op die plek zal bij de opening van het toeristisc­h seizoen in 2022 een gloednieuw bezoekersc­entrum verrijzen. Goed voor een investerin­g van 1,7 miljoen euro. “Het wordt een blikvanger die je al van ver op het fietsroute­netwerk zal zien liggen”, zegt burgemeest­er Sofie Vandeweerd (Open Vld).

“Gelijkvloe­rs komt er een onthaal, op de eerste verdieping neemt een expo je mee in het verhaal van de Maas en de traditie van het mandenvlec­hten en op het dak van de toren komt een uitkijkpla­tform met panoramisc­h zicht op de Maas en de Maasplasse­n. Het huidige gebouw wordt gerenoveer­d en krijgt aangepast sanitair voor de bezoekers van de kampeervlo­tten en een fietsensta­lling.”

Maas

Het nieuwe bezoekersc­entrum wordt de hoofdtoega­ngspoort tot het Rivierpark Maasvallei. “Dit toegangspu­nt zal ervoor zorgen dat de bezoekers ook richting de andere Maasdorpen zullen trekken om te fietsen of te wandelen. Zo zorgen we voor een goede spreiding van de toeristen. Die formule werkt, dat zien we in het Nationaal Park Hoge Kempen”, zegt Ignace Schops, directeur van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland. “Dit bezoekersc­entrum betekent voor ons ook een nieuwe stap in de internatio­nale samenwerki­ng met Nederland rond de uitbouw van het Rivierpark Maasvallei. Tussen de bron en monding van de Maas vind je geen enkel bezoekersc­entrum dat aandacht heeft voor deze wilde rivier. Dat is een sterk verhaal dat zijn gelijke in Europa niet kent.” Daarnaast zal het bezoekersc­entrum een schakelpun­t zijn richting Terhills Resort en het Nationaal Park in Eisden-Lanklaar. “Als straks de fietspaden langs de Arnold Sauwenlaan zijn aangepakt, dan is de puzzel rond. Dan kan je van aan De Wissen via de fietsbrug over de Zuid-Willemsvaa­rt richting Terhills fietsen. Ook bezoekers van het vakantiedo­mein, wellness Elaisa en het Nationaal Park kunnen op die manier makkelijk komen uitwaaien langs de Maas”, aldus Koen Sleypen (Vooruit), schepen van Toerisme.

Expeditie

Het huidige natuurgebi­ed Negenoord-Kerkeweerd was tussen 1955 en 1975 een grindwinni­ngsgebied. Getuige daarvan zijn de grindwinni­ngsplassen die in de uiterwaard­en van de meanderend­e Maas liggen. Ruim 25 jaar geleden werd er gestart met de natuurontw­ikkeling. De grazende Konikpaard­en en Galloway runderen zorgen er samen met Limburgs Landschap voor het natuurbehe­er. “Onze natuurgebi­eden blijven gratis toegankeli­jk, maar we onderzoeke­n ook manieren om via een bijdrage van bezoekers het natuurbehe­er te steunen. We denken dan bijvoorbee­ld aan ‘Expeditie 009-oord’, een interactie­ve tocht om de bijzondere natuur aan de Maas te beleven”, zegt conservato­r Albert Baenens.

Het Provinciaa­l Natuurcent­rum zal in het bezoekersc­entrum voor een educatief aanbod voor het lager en middelbaar onderwijs zorgen. “Jongeren die op een fijne manier kennismake­n met de natuur, bouwen niet alleen mooie herinnerin­gen op, ze staan later ook duurzamer in het leven”, besluit gedeputeer­de voor Natuur Bert Lambrechts (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium