Het Belang van Limburg

Het leven van Billie Eilish: blitzcarri­ère, maar trage film

- Dennis Van Goethem

Leren autorijden, bikkelen met haar lief, langsgaan bij de kinesist. En tussendoor even de planeet veroveren. Billie Eilish (19) doet het allemaal in The world’s a little blurry. Zolang de docu over het wunderkind inzoomt op Eilish’ familie en de keerzijde van het sterrendom, is het interessan­t. Dat de overige twee uur danig aanslepen, trekt zelfs Justin Bieber niet recht.

Een coming of age-verhaal van een 19-jarige , op papier belooft het een vlugge hap. Tenzij die tiener Billie Eilish heet. Van getormente­erde puber tot ’s werelds felst blinkende ster: aan stof geen gebrek. Toch nam documentai­remaker R.J. Cutler – die al in de sporen kroop van (vice)presidente­n Bill Clinton en Dick Cheney en Vogue-hoofdredac­trice Anna Wintour – ietwat een gok. Toen de camera’s midden 2018 begonnen te lopen, moest haar debuutplaa­t

When we all fall asleep, where do we go? nog verschijne­n. De man heeft het zich niet beklaagd, zoals u weet.

Zowel de filmploeg als de camcorder van de Eilish-familie (O’Connell voor de gemeente) kleefden de volle rit als een vlieg aan de muur. Van het eerste rondje dat de single Ocean eyes draaide op de lokale radio tot de Grammy-uitreiking waar Eilish en broer/producer Finneas vorig jaar een beeldjesst­orm pleegden. Maar zo haastig Eilish’ klim naar de piek is, zo langzaam sleept The world’s a little blurry zich voort. In 140 minuten moet de kijker het hebben van speldenpri­kken.

Hondenpoep

Die krijg je in gezinsverb­and. Dit soort documentai­res noemt zich graag ‘intiem’ en ‘bloedeerli­jk’. Hier niet onterecht. Pa en ma O’Connell zetten hun huis open, tot in de slaapkamer­s van de kinderen. Je ziet Finneas en Billie op bed sleutelen aan hun Von Schlieffen­plan richting wereldover­heersing. In de hoek van de lens steekt moeder Maggie de was in en kuist vader Patrick poep op. Later slikt de ouweheer achter zijn baard een krop weg wanneer dochterlie­f een eerste keer alleen wegbolt in haar gloednieuw­e Dodge.

Dáár leef je mee met de film. Niet bij de lange concertbee­lden of Eilish die fans haar liefde verklaart. Wel bij een ouderpaar dat uitblinkt in bijna saaie modaliteit, terwijl hun twee telgen mikken op 8 miljard paar oren. In homevideo’s speelt Maggie lief mee in de schets van Eilish’ videoclip voor When the party’s over. Op tournee reizen ze mee om het podium te dweilen en over hun dochter te waken, terwijl ze kreunt onder twijfel en tics. Het is pakkender en imposanter dan alle volle arena’s tezamen. Eilish zelf laat zich sneller ontroeren door poepchique feestjes en adorerende meutes. Ach, welke tiener apprecieer­t wel ten volle de kleine schatten des levens?

Niet kiezen is verliezen

Na Framing Britney zou je schrikken van zo veel affectie in de popmuziek. Al is ook hier een duistere rand. Eilish wordt gepusht om hysterisch­e meet-and-greets uit te zitten en blessures te negeren. Volgelinge­n jagen haar op, haar lief laat haar in de steek. ‘Bloedeerli­jk’, was beloofd. In dat opzicht houdt Cutler woord. Alleen, dat komt tráág. De boeiende, menselijke fragmenten steken weg tussen concertfla­rden, making of’s, gloriebeel­den en peptalks. Die hakken in de vaart. Ook verraadt het hoe dit portret dient als zoethouder­tje in een lamgelegde industrie. Zo wordt de kijker nog eens fijntjes herinnerd aan Eilish’ soundtrack voor de nieuwe, nog te verschijne­n James Bond-film. Knip in die promopraat en je krijgt dynamiek. Cutler kiest niet voor het ene of het andere. Laat u niets wijsmaken: niet kiezen is óók verliezen.

Lichtpunt in de heen-en-weer is Justin Bieber. Eilish’ jeugdidool drijft subtiel boven op sleutelmom­enten en loopt zo als rode draad door de film. De ontmoeting op Coachella toont de supersterr­en op hun breekbaars­t. Het hoogtepunt van een docu die soms onder de huid kruipt, maar er telkens weer koppig bovenop gaat liggen. Fans die niets liever doen dan een middag naar Billie Eilish gapen, vinden hun gading in The world’s a little blurry. Wie naar de essentie wil, legt het album nog eens op.

 ?? FOTO APPLE TV ?? Bloedeerli­jk en intiem is de documentai­re met momenten wel. Zo zetten pa en ma O’Connell hun huis open tot in de slaapkamer­s van hun kinderen Billie en broer/producer Finneas.
FOTO APPLE TV Bloedeerli­jk en intiem is de documentai­re met momenten wel. Zo zetten pa en ma O’Connell hun huis open tot in de slaapkamer­s van hun kinderen Billie en broer/producer Finneas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium