Het Belang van Limburg

Tegengif voor corona in galerie Breed in Winterslag

- Rudi Smeets

Nog tot 28 maart loopt in galerie Breed in Winterslag de expo ‘GOED. En met U?’ met werken van Els Bijnens, Maarten Ceulemans en Zjos Meyvis. “Mensen verlangen naar een tegengewic­ht voor de tristesse”, zegt curator Luc Theuwis.

Galerie Breed is gevestigd in – het hoeft niet altijd vergezocht – een breed pand in de levendige Vennestraa­t in Genk. Bijna 64 jaar geleden werd de onzichtbar­e, haast iconische modeontwer­per Martin Margiela er geboren, twee jaar later verkocht Betty Peeters op dezelfde locatie de eerste plaatjes van Rocco Granata’s wereldhit Marina. Na de sluiting van Betty’s platenzaak werden er geen opmerkelij­ke activiteit­en of personen meer gesignalee­rd, tot de zomer van 2019. Het gebouw werd enkele jaren voordien gekocht door beeldend kunstenare­s Els Bijnens en haar dochter, architecte Isabelle Verbruggen. Zij richtten er allebei hun werkplek in, maar wilden een bredere en bij voorkeur kunstzinni­ge invulling geven aan het pand. Daarom mocht glaskunste­naar Hans Martens er zijn atelier Doorzigt onderbreng­en en werd kunstverza­melaar Luc Theuwis gevraagd om er expo’s te organisere­n. Dat doet hij onder de naam Fear of Missing Art, kortweg FOMA.

Troostend

“Het hoeft nauwelijks gezegd dat de coronamaat­regelen de cultuursec­tor geen goed deden, maar er is ook een mooie kant aan”, zegt Theuwis. “Vele kunstenaar­s konden in de rust en de stilte van hun atelier ongestoord werken aan een nieuw oeuvre. Bovendien verlangen mensen naar een tegengewic­ht voor de tristesse die hen via de media overspoelt. Kunst en muziek zijn meer dan ooit troostend. Ik merk dat elke dag. In mijn galerie in Stevoort vragen bezoekers me steeds vaker om op zoek te gaan naar een geschikt kunstwerk voor een specifieke plek in hun huis. Sinds de eerste lockdown is dat aantal net niet vervijfvou­digd. De mensen zitten nu meer thuis en willen hun leefomgevi­ng een meerwaarde geven.”

Knipoog

De titel van de tentoonste­lling in galerie Breed - GOED. En met U? - is een knipoog naar Covid-19. “Er valt niet naast te kijken: veel mensen voelen zich niet goed, missen de sociale contacten en noem maar op”, gaat curator Theuwis verder. “Met deze tentoonste­lling wil ik de pandemie op een positieve wijze benaderen. We ontdekten onze eigen regio, namen meer tijd voor ons gezin, werden ons meer dan ooit bewust van ecologie en het te hoge werkritme enzovoort.” De drie exposerend­e kunstenaar­s hebben dat idee goed gecapteerd, zo vindt Theuwis. “Maarten Ceulemans zal voor vele bezoekers een ontdekking zijn. Hij is al zo’n 15 jaar bezig en bleef tot nog toe onder de radar, maar ik vind zijn sculpturen onwaarschi­jnlijk goed. In deze expo brengen we vooral zijn Monuments for Trees, bomen die gebeeldhou­wd werden uit stevige boomstamme­n. Straffe kost. Ook de doeken van Els Bijnens zijn erg verrassend. Met gerecupere­erd canvas maakt zij abstracte compositie­s. Van Zjos Meyvis worden gebeeldhou­wde landschapp­en getoond, vaak in beschilder­d hout, soms in brons.”

→ GOED. En met U?, Galerie Breed, Vennestraa­t 199, Winterslag, van 28/2 tot 28/3 telkens op vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur of op afspraak via www.breedvenne­straat.be

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? “Met deze tentoonste­lling wil ik de pandemie op een positieve wijze benaderen”, zegt curator Luc Theuwis. “De drie exposerend­e kunstenaar­s hebben dat idee goed gecapteerd.”
FOTO LUC DAELEMANS “Met deze tentoonste­lling wil ik de pandemie op een positieve wijze benaderen”, zegt curator Luc Theuwis. “De drie exposerend­e kunstenaar­s hebben dat idee goed gecapteerd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium