Het Belang van Limburg

Waar een grote stal wordt gepland, start het buurtprote­st

- Mark van Luyk

der Vlaamse landbouwbe­drijven versus 140 starters. Ieder jaar verliezen 850 landbouwbe­drijven hun functie. Kapitaalkr­achtige burgers kopen steeds meer hoeves op aan prijzen die landbouwer­s niet kunnen betalen en vervolgens komen ze in conflict met landbouwer­s. Er is dringend nood aan betere ruimtelijk­e ordening op het platteland waarbij het renoveren van een hoeve enkel voor boeren interessan­t wordt.”

Maffia-achtige toestanden

“We krijgen soms met maffia-achtige toestanden te maken”, vindt Ronald Jacobs die de dossiers opvolgt voor Natuurpunt. “Elke intensieve veehouder moet om de drie jaar grondwater­stalen laten nemen. In één Limburgs dossier beweerde men dat er geen stalen waren om de slechte resultaten te verdoezele­n. In de aanvraag van een dossier in Landen zaten foto’s die zo waren genomen dat de huizen niet in beeld kwamen. Het project ligt op 400 meter van het centrum. Er wordt soms gegoocheld met uitstootci­jfers. Vaak worden gelieerde bedrijven op naam van familieled­en gezet. Op die manier kan de overlast worden gespreid over verschille­nde dossiers.”

“Je kunt ook oneindig aanvragen blijven doen”, zegt een buurtbewon­er van het actiecomit­é van Borgloon. “En dan maar hopen dat de aandacht voor het dossier verdwijnt. Als buurtbewon­er moet je voortduren­d alert blijven.” Volgens Jacobs checkt de overheid de dossiers niet grondig genoeg. “De ambtenaren gaan uit van de juistheid van een MER-rapport dat volgens de wet moet worden opgesteld door een onafhankel­ijke deskundige.” Een grondig nazicht komt er pas als actiegroep­en in beroep gaan.”Maar ik stel me ernstige vragen bij de onafhankel­ijkheid van sommige experts.” De ammoniakka­art van de Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM) laat een overlappin­g zien tussen de uitstoot en veestallen. Vooral in West-Vlaanderen, de Noorderkem­pen en Noord-Limburg swingen de ammoniakci­jfers de pan uit. 85 procent van de Vlaamse ammoniakui­tstoot is volgens een VMM-rapport afkomstig van mest van rundveeen varkenssta­llen. Sinds 2000 daalde de ammoniakui­tstoot wel met 25 procent door milieuvrie­ndelijkere stallen, beter voer en de inkrimping van de veestapel, maar die dalende trend is al tien jaar gestokt. “We zitten vijf keer boven de kritische grens voor lagere plantensoo­rten. Dit vernietigt onze biodiversi­teit”, zegt Ronald Jacobs. Qua stikstofde­positie - ook sterk veroorzaak­t door industrie, verkeer en huishoudel­ijke verwarming - is de situatie volgens milieustud­ies nog erger dan in Nederland. “De gemiddelde stikstofde­positie per hectare ligt hier nog net iets hoger. In Vlaanderen wordt in 71 procent van de natuurgebi­eden de norm voor stikstofde­positie overschrev­en. Dat is één procent meer dan in Nederland.”

Goedschali­g

Volgens landbouwon­derzoeksin­stituut Ilvo is grootschal­igheid niet noodzakeli­jk slechter voor de uitstoot. “Een groter bedrijf dat een hogere milieu-efficiënti­e en ligging heeft, kan qua impact beter zijn dan evenveel dieren verspreid over kleinere bedrijven. We merken dat precies hetzelfde staltype met dezelfde grootte tot 30 procent kan variëren in emissie. Veel hangt af van het management van de landbouwer. Het zou beter zijn om te focussen op goedschali­g; de schaal waarbij de boer zich goed voelt én in harmonie kan blijven met zijn omgeving.”

“Ambtenaren gaan uit van de juistheid van een MER-rapport opgesteld door een deskundige. Maar ik stel me vragen bij de onafhankel­ijkheid van sommige experts”

Ronald Jacobs

Natuurpunt

 ?? FOTO JIMMY
KETS ?? Buurtbewon­ers verzetten zich tegen de uitbreidin­gsplannen van veestallen in Borgloon.
FOTO JIMMY KETS Buurtbewon­ers verzetten zich tegen de uitbreidin­gsplannen van veestallen in Borgloon.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium