Het Belang van Limburg

Nieuwe biggetjes op komst na trage castratie

GEMEENTERA­AD HOUTHALEN-HELCHTEREN

-

Meerderhei­d: sp.a-Groen-Plus (9), CD&V (7) en N-VA (4)

Oppositie: BUUR (8) en VB (3)

Everzwijne­n: De everzwijne­n in wildpark Molenheide zijn nog niet gecastreer­d, zoals eerder aangekondi­gd. En dus wordt gevreesd voor een nieuwe reeks biggetjes. Volgens schepen Muhammet Oktay (sp.a - Groen - Plus) vergt castreren heel wat administra­tie. Oppositier­aadslid Stijn Van Dingenen (BUUR) wilde weten hoe het zit met de aangekondi­gde castratie. “De bronsttijd is net achter de rug”, zegt Van Dingenen. “Mogen we nu weer een hele rist biggetjes verwachten die achter zeug en beer aanlopen?” Schepen Oktay gaf toe dat de aangekondi­gde castraties nog niet waren uitgevoerd. “Om dat te mogen doen moeten we een label aanvragen bij de Dierengezo­ndheidszor­g”, zegt Oktay. “Omdat dit ook voor onze ambtenaren

nieuw is, werd er tussen de diensten heel wat heen-en-weer gemaild. ANB heeft ons hierbij geholpen. De goedkeurin­g is nog niet binnen. Bovendien moeten we een overeenkom­st afsluiten met dierenarts­en die de castraties ook uitvoeren. Ook bijkomende biggen zullen gecastreer­d worden. Dat zal dan op aangeven van de dierenarts­en gebeuren. We hopen dat in maart de castraties van start kunnen gaan. We kregen inmiddels tien meldingen binnen van mensen die schade ondervonde­n door toedoen van de everzwijne­n.”

Hartjesbos: De raadsleden gaven ook groen licht voor de verdere uitrol van het Hartjesbos op de grens tussen Houthalen-Helchteren en Genk. Daar kunnen mensen terecht die geconfront­eerd worden met zwangersch­apsverlies. (cn)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium