Het Belang van Limburg

Grondruil biedt lokale vereniging­en zekerheid

GEMEENTERA­AD ZUTENDAAL

-

Meerderhei­d: ZVP (12) Oppositie: CD&V (6), VB (1)

Grondruil: De gemeente werkt aan een grondruil die rechtszeke­rheid moet opleveren voor de vereniging­en die in de loodsen op het militair domein in Zutendaal verblijven. Door een stuk bos in de plaats te geven kunnen de Amerikaans­e militairen heel het gebied ontsluiten. “Daarvoor moet een domaniale overeenkom­st worden afgesloten”, zegt burgemeest­er Ann Schrijvers (ZVP). “We hopen dat binnen de twee jaar rond te krijgen. Concreet betekent dit dat de grond waarop de vereniging­en nu verblijven, onze eigendom wordt. In ruil geven wij een stuk bos dat de militairen de mogelijkhe­id geeft om het volledige gebied te ontsluiten. Op termijn willen we via het RUP er ook een recreatieg­ebied van maken.” Oppositier­aadslid Marty van der Sman (CD&V) ziet hierin perspectie­ven voor een

Zutendaals­e toneelvere­niging die door gebrek aan plaats naar Genk moest verhuizen. “We moeten eerst nagaan in welke toestanden de leegstaand­e loodsen zich bevinden”, zegt Ann Schrijvers in een reactie. “Daar kunnen we nu nog geen uitspraak over doen.”

Hotels: De CD&V-fractie gaat niet akkoord met het voorstel van de meerderhei­d om eigenaars van een hotel of B&B toch nog voor de helft van het jaar te belasten. “Wij willen een volledige vrijstelli­ng”, zegt Veerle Remans.

Administra­tief centrum: Het addendum met de architecte­n voor de herinricht­ing van het gemeenteli­jk administra­tief centrum was aanleiding voor een verdere discussie rond dit dossier dat nu al zo’n tien jaar aansleept. Twee legislatur­en geleden wilde de toenmalige CD&V-meerderhei­d er 4 miljoen in investeren. De huidige ZVP-meerderhei­d voorziet 2 miljoen euro. (cn)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium