Het Belang van Limburg

Thorstvedt beloont sterk Genk

- Marnik Geukens

Een sterk KRC Genk heeft de rug gerecht: een late rake kopbal van Thorstvedt zorgde voor een verdiende uitzege op het veld van Charleroi. De negatieve reeks van drie nederlagen op rij is afgebroken, Racing staat weer steviger op de derde plaats en kan dus met vertrouwen toeleven naar de bekermatch tegen KV Mechelen.

John van den Brom hield woord en wijzigde in nog maar eens een match van de waarheid zijn ploeg op drie plaatsen. Naast Bongonda, geboren en getogen in Charleroi, en Toma verdween ook McKenzie naar de bank. Hun vervangers heetten Oyen, Thorstvedt en Cuesta. Zo telde KRC Genk maar liefst zes spelers van 22 jaar of jonger in de basis, terwijl de jongste Carolo… 23 was.

Sterke start

Nee, dit werd geen duel tussen de lamme en de blinde. KRC Genk opende niet als een ploeg met 8 op 30, maar wel als de nummer drie in de rangschikk­ing. Met druk naar voren, snelle balwisseli­ngen én enkele goeie kansen. Ito en Muñoz bestookten met succes de linkerflan­k van de thuisploeg, alleen liep het aanvankeli­jk - zoals zondag tegen Beerschot - mis bij de afwerking.

Onuachu mikte op aangeven van Ito al na amper 70 seconden een riante kopkans meters naast. Ook op een lage voorzet van Muñoz, die net gemist werd door Thorstvedt, besloot de Gouden Stier te zwak met links.

Het bleek slechts een uitstel van executie, even na het kwartier trof Onuachu al voor de zevende keer dit seizoen raak van op de stip (0-1). Inclusief de beker, zijn 25ste goal in 2020-2021. De strafschop­fase, die er aan vooraf ging, was tekenend voor het wedstrijdb­eeld. Een indrukwekk­ende Ito zette Ilaihamari­tra met sprekend gemak in de wind, de haakfout van thuisspele­r verklapte een berg frustratie.

Dit was het beste Genk in maanden: veel beweging zonder bal gaf de man in balbezit voortduren­d

opties. Met een pluim voor Thorstvedt, die zwervend rond Onuachu aanhoudend voor dreiging zorgde. Heynen en een druk communicer­ende Hrosovsky zorgden achter hem voor een stevige ruggengraa­t.

Eén keer prikte de thuisploeg tegen voor rust. Precies halfweg de eerste helft zorgde Kayembe ei zo na voor een gelijkmake­r, die perfect in het rijtje van tegentreff­ers van de voorbije weken zou hebben gepast. Geen strafschop of wereldgoal, maar een scherpe voorzet, die pardoes op de paal strandde. het overige behield Racing rustig de controle over de wedstrijd. Maar dat veranderde na een stevige speech van thuiscoach Belhocine tijdens de rust. Zijn Zebra’s toonden een ander gelaat in een felle tweede helft. Genk moest achteruit en slikte prompt de gelijkmake­r. De jarige Vandevoord­t ranselde de poging van Rezaei nog knap uit zijn doel, maar de goed gevolgde Gholizadeh trapte makkelijk binnen (1-1).

Een rake tik, die even nazinderde. Racing verloor de grip op de wedstrijd, maar counterde wel vlijmscher­p. Ito leek na een knappe spurt op weg naar de 1-2, maar Descamps haalde zijn plaatsbal nog sierlijk uit de hoek. Bongonda, die Oyen kwam aflossen, moest opnieuw voor meer balvasthei­d zorgen. In een wedstrijd, die voortduren­d op en neer golfde, bleek dat geen sinecure. De paar aanwezigen zaten op het tipje van het stoel en zagen het dubbeltje aan de… Genkse kant vallen. Uitblinker Hrosovsky opende op Arteaga, die in de lijn van zijn sterke wedstrijd de perfecte voorzet afleverde. Omdat de pas ingevallen Dessers een mannetje op hem had getrokken, kon de inloVoor pende Thorstvedt vrij binnenkopp­en: 1-2.

Ban gebroken

De verdiende uitzege stond op het bord, een te altruïstis­che Dessers legde oog in oog met de doelman nog af voor Bongonda, waardoor Dessoleil de 1-3 kon voorkomen. Maar de ban lijkt wel gebroken: de rust kan terugkeren nu KRC Genk een stuk steviger op de derde plaats staat en tegen Cercle een stevige stap richting play-off 1 kan zetten. Maar eerst donderdag tegen KV Mechelen de kwartfinal­es van de beker overleven.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Een late rake kopbal van Thorstvedt zorgde voor een verdiende uitzege op het veld van Charleroi. Dit was het beste Genk in maanden.
FOTO JEFFREY GAENS Een late rake kopbal van Thorstvedt zorgde voor een verdiende uitzege op het veld van Charleroi. Dit was het beste Genk in maanden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium