Het Belang van Limburg

We zijn het moe en dat jaagt cijfers de hoogte in

- Koen Snoekx

De Britse variant maar ook coronamoeh­eid stuwen de besmetting­scijfers over het hele land omhoog, al is die stijging het minst uitgesprok­en in Limburg. Tegelijk neemt de druk op de ziekenhuiz­en toe, ook in Limburg.

“We houden ons duidelijk minder strikt aan de maatregele­n”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “Besmette mensen geven nu aan dat ze gemiddeld 3,2 risicocont­acten hadden, terwijl er dat in november nog 2,5 waren.” De stijging van besmetting­en doet zich voor in alle leeftijdsg­roepen, al is die bij de veertigers en vijftigers het meest uitgesprok­en.

Ziekenhuis­cijfers stijgen

Verschille­nde ziekenhuiz­en slaan opnieuw alarm omdat de Covidafdel­ingen er overvol dreigen te raken. Omdat de drempel van 400 Covid-patiënten op intensieve zorg vrijdag werd overschred­en, gaan de ziekenhuiz­en opnieuw van fase 1a naar 1b. Dat betekent dat de helft van de bedden op intensieve beschikbaa­r moeten blijven voor Covid-patiënten. De ziein Oost-Vlaanderen hebben het momenteel het zwaarst te verduren. Bijna één op de vijf intensieve Covid-patiënten in ons land ligt in een OostVlaams ziekenhuis.

Ook de Limburgse ziekenhuiz­en zien een stijging van het aantal Covid-patiënten, al is die veel minder uitgesprok­en. Vrijdag lagen er in de zes Limburgse ziekenhuiz­en in totaal 117 Covidpatië­nten, van wie 28 op intensieve zorg. Een week geleden waren er dat nog 94, van wie 24 op intensieve. In het ZOL is de druk momenteel het hoogst, met in totaal 65 Covid-patiënten op de campussen in Genk en Maaseik. “We zien de afgelopen dagen opnieuw een grotere instroom van Covidpatië­nten via spoed en dit zowel in Genk als in Maaseik”, zegt Jurgen Ritzen, woordvoerd­er van het ZOL. Afgelopen dagen klonk het vanuit een aantal ziekenhuiz­en in ons land dat er meer jongere patiënten met Covid-19 opgenomen worden. In het ZOL zien ze

dat fenomeen vooralsnog niet. “Er liggen bij ons wel jongere patiënten, maar de instroom blijft toch voornameli­jk van geriatrisc­he aard”, aldus Ritzen.

11 Covid-overlijden­s

Afgelopen week stierven er in Limburg nog 11 mensen aan Covid-19. In de andere provincies ligt dat aantal fors hoger. Zo bezweken er in Oost-Vlaanderen op een week tijd liefst 39 mensen aan Covid-19, dat is het hoogste aantal van alle provincies in ons land.

“Besmette mensen geven nu aan

dat ze gemiddeld 3,2 risicocont­acten hadden, terwijl er dat in november nog 2,5 waren”

Steven Van Gucht Viroloog Sciensano

 ?? FOTO FVV ?? In Gent was het vrijdag opnieuw erg druk langs de Graslei. De coronamoeh­eid jaagt de cijfers omhoog, zeker in de Oost-Vlaamse ziekenhuiz­en.
FOTO FVV In Gent was het vrijdag opnieuw erg druk langs de Graslei. De coronamoeh­eid jaagt de cijfers omhoog, zeker in de Oost-Vlaamse ziekenhuiz­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium