Het Belang van Limburg

Ook binnen pandemiewe­t houdt regering touwtjes strak in handen

De langverwac­hte pandemiewe­t is klaar. Die moet een betere juridische en democratis­che basis bieden voor noodmaatre­gelen. Het parlement krijgt zijn zeg, maar de regering houdt de touwtjes in handen.

- Timmie van Diepen

1.

Waarom een pandemiewe­t?

Minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V) kondigde al langer een pandemiewe­t aan die de huidige vrijheidsb­eperkende maatregele­n, zoals de avondklok of de sluiting van de horeca, een solidere juridische basis moet geven. Vandaag wordt de ‘wet civiele veiligheid’ uit 2007 gebruikt, maar die dient eigenlijk voor acute noodsituat­ies zoals grote rampen, niet voor langdurige crisissen. Dat ons land, in tegenstell­ing tot onze buurlanden, geen aangepast wettelijk kader had, lokt al langer kritiek uit. Het juridische drijfzand zorgde ervoor dat de regering al verschille­nde keren werd teruggeflo­ten door de Raad van State, bijvoorbee­ld bij de beperking van de eredienste­n en de sluiting van de vakantiepa­rken. Bovendien ontbrak tot nu toe een echt parlementa­ir debat over de maatregele­n. Volgende week wordt het voorontwer­p besproken in de Kamer, zodat alle parlements­leden suggesties kunnen doen. Pas daarna vertrekt het wetsontwer­p naar de Raad van State voor advies.

2.

Wat staat er in de nieuwe pandemiewe­t?

De macht om een “epidemisch­e noodsituat­ie” af te kondigen ligt bij de federale regering, na overleg met de deelstaten. Van zodra zich een epidemie voordoet die (mogelijk) een groot aantal personen bedreigt, de oversterft­e significan­t verhoogt en de gezondheid­svoorzieni­ngen overbelast, heeft de regering de mogelijkhe­id de noodtoesta­nd uit te roepen. Het parlement moet dan binnen twee dagen de situatie bekrachtig­en. In geval het parlement moeilijk fysiek kan samenkomen, is dat vijf dagen. De noodsituat­ie blijft drie maanden geldig, maar kan onbeperkt worden verlengd met telkens drie maanden. Net zoals vandaag zal de minister van Binnenland­se Zaken daarna met een Ministerie­el Besluit “de nodige maatregele­n van bestuurlij­ke politie” kunnen treffen. De pandemiewe­t somt acht categorieë­n op, die grosso modo overeenkom­en met de maatregele­n die vandaag van kracht zijn. Het gaat onder andere om een reisverbod, een sluiting van publiek toegankeli­jke inrichting­en, een samenschol­ingsverbod, een verbod op verplaatsi­ngen en verplicht telewerk. De achtste categorie (“het opleggen van fysieke of sanitaire maatregele­n”) dient als achterpoor­t om in de toekomst ook andere maatregele­n op te leggen. De maatregele­n moeten “noodzakeli­jk, geschikt en in verhouding tot de nagestreef­de doelstelli­ng zijn”. Gouverneur­s en burgemeest­ers mogen na overleg lokaal strengere maatregele­n treffen.

3.

Wat verandert dat ten opzichte van vandaag?

Niet zo heel veel. Het grootste verschil is dat deze wet bepaalt dat er minstens maandelijk­s over de noodtoesta­nd moet worden gedebattee­rd in het parlement, maar het parlement krijgt geen directe beslissing­smacht. Het is de regering die de touwtjes stevig in handen houdt en nog altijd noodmaatre­gelen kan afkondigen zonder toestemmin­g van het parlement. Volgens Peter De Roover, fractielei­der van oppositiep­artij N-VA, eigent de regering zich volmachten toe en vraagt ze “in feite het parlement zichzelf buitenspel te zetten, zelfs als het over de aantasting van grondrecht­en gaat”.

“De regering vraagt het parlement in feite

om zichzelf buitenspel te zetten, zelfs als het over de aantasting van grondrecht­en gaat”

Peter De Roover

Fractielei­der N-VA

 ?? FOTO BELGA ?? Minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is klaar met de pandemiewe­t, die het parlement weliswaar zijn zeg geeft over maatregele­n maar in feite niet zoveel verschil maakt met de situatie nu.
FOTO BELGA Minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is klaar met de pandemiewe­t, die het parlement weliswaar zijn zeg geeft over maatregele­n maar in feite niet zoveel verschil maakt met de situatie nu.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium