Het Belang van Limburg

Genker plantencen­trum: De beuk erin!

Kiezen tussen een haagbeuk en een beukenhaag

- Hengelhoef­straat 118, Genk. www.genkerplan­tencentrum.be

Het vroege voorjaar is het ideale moment om een haag te planten. Het Genker plantencen­trum heeft een enorme keuze aan haagplante­n, zowel in soorten als in maten. De meest voorkomend­e hagen zijn haagbeuk en beukenhaag. “Er zijn heel wat aandachtsp­unten bij het kopen, transporte­ren en aanplanten” Zegt Bart Hiemeleers van het Genker plantencen­trum.

”Het begint al met de keuze tussen de twee. Beide soorten zijn inheems, lijken op het eerste zicht sterk op elkaar maar behoren toch tot een andere familie en hebben enkele opmerkelij­ke verschille­n.”

Bij de keuze tussen de twee soorten, geeft het behoud van blad bij de beukenhaag dikwijls de doorslag. Echter is belangrijk de keuze ook te laten afhangen van de soort ondergrond. Gezien de haagbeuk minder eisen stelt aan de ondergrond dan de beuk, kan het aangewezen zijn voor een haagbeuk te kiezen indien de ondergrond erg nat en weinig waterdoorl­atend is. Je kan kiezen uit verschille­nde maten van 60 cm tot 175 cm. Er wordt aangeraden om 5 planten per lopende meter aan te planten.

Transport

Bij het transport van de beuk en haagbeuk dien je met enkele belangrijk­e dingen rekening te houden, zeker indien de planten met “blote wortel” vervoerd worden.

De plant bestaat uit dikke hoofdworte­ls en vele draadachti­ge worteltjes. Deze laatste zijn verantwoor­delijk voor de opname van water in de plant. Deze zijn echter uitermate gevoelig voor uitdroging, hoofdzakel­ijk door wind. Bij het transport in een aanhangwag­en zijn deze reeds na enkele minuten uitgedroog­d wat de dood van de plant tot gevolg heeft !

Zorg er bijgevolg voor dat ze vervoerd worden ofwel in een gesloten ruimte (in de wagen zelf of gesloten aanhangwag­en) ofwel door de wortels goed af te dekken met een zeil of deken.

Gezien deze overgevoel­igheid aan uitdroging, doe je er goed aan de planten ofwel zo snel mogelijk te planten, ofwel de wortels te beschermen door ze tezamen in te graven in een wachtkuil. Laat in geen geval de planten een nacht in de open lucht liggen in afwachting van het planten.

De haag aanplanten

Er zijn twee periodes om beuk te planten; het voorjaar of het najaar. Bij sommige planten, zoals bij sparren, dien je de wortels onder te dompelen in een emmer water alvorens ze te planten. Dit mag in géén geval gebeuren bij een beukenhaag of haagbeuk. De beuk leeft namelijk in symbiose met de schimmel “Mycorrhiza” die ervoor zorgt dat de planten goed groeien. Deze schimmel is bij het kopen van een nieuwe haag nog aanwezig rondom de wortels en mag zeker niet afgespoeld worden door deze onder te dompelen in water.

Graaf een geul van ongeveer een spade breed en ± 40 cm diep. Eventueel kan je de uitgegrave­n grond nog wat mengen met compost. Woel de grond in de geul om, alvorens de plantjes te plaatsen zodat de wortels de minste weerstand hebben om uit te schieten. Plaats vervolgens de planten en gooi de geul toe. Schud de plant voorzichti­g op en neer tijdens dit proces zodat de aarde zich goed rondom de wortels kan nestelen. Druk vervolgens voorzichti­g met de voet aan zodat het geheel mooi aangestamp­t is en de haag mooi recht staat.

Tot en met 16 maart kun je nog genieten van een korting van 10% op haagbeuk, groene en rode beuk. Ook al onze 4.400 andere soorten tuinplante­n kan u nu perfect planten. Het Genker plantencen­trum is 7/7 open van 9u00 tot 18u00.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium