Het Belang van Limburg

LRM zet schouders onder grootste archief van Europa

De Limburgse investerin­gsmaatscha­ppij LRM heeft donderdaga­vond een grote investerin­gsdeal afgesloten met de Genkse digitale archivaris Youston, samen met de bestaande aandeelhou­ders en banken. Met het vers geld moet Youston verder kunnen groeien.

- Dominiek Claes

In september 2020 kondigde LRM al aan dat het in deze rare tijden speciale aandacht zou schenken aan het verankeren en versterken van gevestigde lokale ondernemin­gen en familiebed­rijven. Daarvoor werd toen Dominique Roux weggeplukt bij Deloitte. LRM had in het verleden - bij het uitbreken van de financiële crisis in 2008 - al dergelijke inspanning­en geleverd, met investerin­gen in Limburgse bedrijven zoals Punch, Alro, VCST en Scana Noliko (nu Greenyard, nvdr.). Met succes. “We zijn al ruim bekend omwille van onze inspanning­en voor starten scale-ups, voor groeibedri­jven en in verschille­nde andere domeinen”, zegt CEO Tom Vanham van LRM. “Maar blijkbaar beseffen vele familiebed­rijven en andere gevestigde Limburgse ondernemin­gen nog niet wat wij voor hen kunnen betekenen. We denken daarbij niet enkel aan het overbrugge­n van deze moeilijke periode, maar ook voor de financieri­ng van groei of overnames, of de overgang naar de volgende generatie. Met Youston hebben we een eerste dossier in ons nieuwe offensief alvast met succes kunnen afronden. Er zitten nog andere dergelijke dossiers in de pijplijn”, aldus Vanham.

Overname

Youston maakte eind januari 2021 bekend dat het de hand heeft weten te leggen op zijn branchegen­oot iGuana uit Zaventem. “Youston is actief in het ophalen, archiveren, digitalise­ren en verwerken van papieren archieven”, legt CEO Pieter Vansynghel van Youston uit. “iGuana beschikt van zijn kant over een digitaal platform waarop bedrijven, ziekenhuiz­en en overheidsd­iensten hun documenten kunnen beheren en scannen. De papieren archivaris gaat nu samen met de digitale archivaris.” In de deal zit ook de Oostenrijk­se producent van de V-vormige boekscanne­rs Qidenus. Dat is de referentie voor het scannen en digitalise­ren van oude boeken door musea en bibliothek­en.

Grootste van Europa

Het was een beetje David die Goliath overnam. Youston wordt meteen het grootste digitalise­ringsbedri­jf van ons land. Het aantal werknemers stijgt in één klap van 45 naar 150. Het bedrijf investeerd­e in 2020 ook 25 miljoen euro in een forse uitbreidin­g van zijn opslagruim­te voor archieven op de voormalige Ford-site in Genk. Youston heeft daar nu plaats voor 100 tot 150 km aan papieren archief - vertrouwel­ijke documenten van ziekenhuiz­en, banken en bedrijven als NMBS, bpost, Esso of Fedex. Het bedrijf wordt daarmee het grootste archief van Europa. Een nieuwe uitbreidin­g is bovendien al vergund. “We voorzien op korte termijn 15 tot 20 extra jobs”, aldus Vansynghel.

Puzzel

Om dat hele groeiplan gefinancie­rd te krijgen, werd door CFO Marijke Vanderstuk­ken van Youston met succes een ingewikkel­de financiële puzzel gelegd, waarbij niet enkel LRM, maar ook de banken en de bestaande aandeelhou­ders (onder wie de Limburgse holding Concentra, nvdr.) een extra inspanning hebben geleverd. Een cijfer wordt niet geplakt op de mix van achtergest­elde leningen, extra bankkredie­ten en extra kapitaal. Maar om een orde van grootte te geven: de overname van iGuana alleen al heeft Youston 10 miljoen euro gekost.

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? CEO Tom Vanham van LRM en CFO Marijke Vanderstuk­ken van Youston bezegelen de overeenkom­st.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR CEO Tom Vanham van LRM en CFO Marijke Vanderstuk­ken van Youston bezegelen de overeenkom­st.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium