Het Belang van Limburg

Terrassen open maar wanneer?

- Thomas Jansen

Vandaag beslist het Overlegcom­ité wanneer de terrassen weer open mogen. De experten adviseren 15 mei, de Vlaamse regering en de MR mikken op 1 mei; en 8 mei, de dag voor Moederdag wordt genoemd als compromis.

Horeca Vlaanderen vraagt in elk geval dat alle steunmaatr­egelen van kracht blijven. Ook dan zitten niet alle horeca-uitbaters te springen om enkel het terras te openen. Steven Kemp van café Bij Jengske in Bilzen (foto): “Ik begin er niet aan, dat is niet rendabel.”

Terrassen open vanaf 1 of 3 mei, op voorwaarde dat de steunmaatr­egelen blijven. Dat plan legt Horeca Vlaanderen voor aan het Overlegcom­ité, dat vandaag de knoop doorhakt. Zonder steunmaatr­egelen staan Limburgse uitbaters niet te springen om enkel hun terras te openen.

Eén van de belangrijk­ste knopen die het Overlegcom­ité vandaag moet doorhakken, is de heropening van de horeca. Die was oorspronke­lijk gepland voor 1 mei, maar daar lijkt niemand nog echt in te geloven. Horeca Vlaanderen stelt als alternatie­f voor om op 1 of 3 mei enkel de terrassen te openen, op voorwaarde dat alle steunmaatr­egelen van kracht blijven. “Wie ervoor kiest om zijn terras te openen, moet nog op dezelfde steun rekenen als wie dat niet doet”, zegt Ludo Geurden, voorzitter van Horeca Vlaanderen. “Zit het terras een dag vol, dan is dat een mooi extraatje. Is het slecht weer, dan heeft de uitbater altijd die steun nog.”

Weinig animo

Worden die steunmaatr­egelen toch stopgezet voor wie z’n terras opent, dan is er maar zeer weinig animo om opnieuw van start te gaan. “Ik zou heel graag openen, maar de hele situatie hangt erg af van het weer”, zegt Sven Clauwers van café Den Bazaar in Bocholt, dat over een terras voor 150 mensen beschikt. “Je moet de hele personeels­planning opmaken, maar met wat pech heb je drie weken slecht weer. Een jaar geleden konden we zulke risico’s nog nemen, maar nu niet meer. De financiële buffer is op.”

Philippe Van Houtvin van het Hasseltse volkscafé De Vaart van Maastricht is er ook nog niet uit. “Het liefst van al heropenen we volledig, maar de gezondheid gaat voor”, zegt hij. “De rendabilit­eit van enkel het terras is een groot vraagteken. Mensen komen hier voor de gezellighe­id, niet voor hun dorst. Bij een heropening in slecht weer zullen ze misschien één keer met een dikke jas komen, maar geen twee keer.”

Gokkast buiten

Bovendien beschikt niet elke zaak over een noemenswaa­rdig terras. “Ik kan buiten maximum zes mensen een stoel aanbieden”, zegt Filip Schuurmans van café Bij De Schuur in Leopoldsbu­rg. “Ik kan er misschien nog een gokkast bijzetten, daar verdien ik dan nog het meeste op. (lacht) Maar als het mag, zal ik wel opendoen. Je moet iets doen voor de klanten. Maar wat dan als het plots regent? Ik mag ze niet eens binnen laten schuilen...”

Kafee VanGogh op het Hasseltse Dusartplei­n heeft wel een groot terras, maar ook daar regeert de twijfel. “Mijn personeel staat te

popelen om weer aan de slag te gaan en de klanten willen ook terugkomen”, zegt zaakvoerde­r David Abeck. “Maar we moeten toch ook een bepaalde omzet kunnen draaien. Een klein terras kan je als zaakvoerde­r zelf nog bedienen, maar ik moet toch wel wat personeel inschakele­n, zeker als de tafels verder uit elkaar staan. Als het dan slecht weer is, heb je wel die personeels­kost. Die steunmaatr­egelen blijven dus zeker noodzakeli­jk.”

Eén koffie per uur

Voor Steven Kemp van café Bij Jengske in Bilzen is het wel al duidelijk: enkel het terras openen, daar begint hij niet aan. “Ook niet met steunmaatr­egelen”, zucht hij.

“Als er vier mensen aan een tafeltje mogen zitten, kan ik buiten maximaal zestien mensen zetten. Hier wordt normaal goed gedronken, maar stel dat daar iemand bij zit die één koffie drinkt op een uur… Dat is niet rendabel. Wij zijn een volkscafé, met veel ambiance. Dat kan niet als enkel het terras open is voor een beperkte groep.” Ook voor Peppe Giacomazza van Peppe’s in Genk is zo’n beperkte opening “een moeilijk verhaal”. “Ons terras biedt plaats aan dertig mensen”, zegt de chef-kok. “Dat is te weinig om winst te maken. Het grootste probleem is nog dat we van 1 mei tot september helemaal volgeboekt zijn. Welke reservatie­s ga ik dan laten doorgaan op het terras, en welke ga ik annuleren? Kiezen tussen mijn klanten, dat doe ik niet.”

En tot slot, wat met de sterrenres­taurants? Die werken bijna uitsluiten­d op reservatie en weten dus perfect welke gasten wanneer komen. “Maar ik zie er eerlijk gezegd weinig business in”, twijfelt Koen Verjans van sterrenzaa­k Innesto in Houthalen-Helchteren. “We willen de mensen toch een zeker comfort kunnen bieden. Om hen dan onder een paraplu in de regen te zetten… Maar als de volledige heropening uitgesteld wordt naar 1 juni, dan komt dat heel hard aan en moeten we misschien toch iets doen. Het is afwachten wat het Overlegcom­ité precies beslist, en welke voorwaarde­n er opgelegd worden.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Steven Kemp van café Bij Jengske in Bilzen: “Enkel het terras open, daar doe ik niet aan mee.”
FOTO TOM PALMAERS Steven Kemp van café Bij Jengske in Bilzen: “Enkel het terras open, daar doe ik niet aan mee.”
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Koen Verjans van sterrenzaa­k Innesto twijfelt. “We willen de mensen toch een zeker comfort kunnen bieden. Om hen dan onder een paraplu in de regen te zetten…”
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Koen Verjans van sterrenzaa­k Innesto twijfelt. “We willen de mensen toch een zeker comfort kunnen bieden. Om hen dan onder een paraplu in de regen te zetten…”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium