Het Belang van Limburg

Maximumfac­tuur in het secundair kan armoede tegengaan

PVDA probeert in dat verband het debat over de maximumfac­tuur in het secundair onderwijs op gang te trekken. Ze staat niet alleen, ook de Gezinsbond is vragende partij. Uit een enquête bij 1.139 leerlingen van de derde graad secundair blijkt dat 7,5% hun

- Liliana Casagrande

Vlak voor de paasvakant­ie werd in het Vlaams Parlement een hoorzittin­g gehouden over onderwijs en armoede met heel wat experten. De vzw Krijt legde cijfers op tafel waar verschille­nde parlements­leden toch even van schrokken. Zo bleek uit een enquête bij de leerlingen uit de derde graad dat 7,5 procent hun ouders moet helpen om de schoolkost­en te betalen. Eén op de tien kan ook de schooluits­tappen niet betalen.

Op basis van die informatie wil

PVDA het Vlaams Actieplan Armoedebes­trijding (VAPA) proberen bij te sturen. Ze legt onder meer de maximumfac­tuur in het secundair onderwijs op tafel. De Gezinsbond is daar al langer voorstande­r van. Net als armoede-expert Wim Van Lancker (KU Leuven). Die laatste vindt een maximumfac­tuur beter dan afbetaalpl­annen of leningen die volgens hem maar “oplapwerk” zijn.

Uit een enquête bij meer dan 1.000 leerlingen van de derde graad secundair blijkt dat 7,5 procent zijn ouders moet helpen om de schoolkost­en te betalen. Zowel Kim De Witte (PVDA), armoedeexp­ert Wim Van Lancker (KU Leuven) als Gezinsbond pleiten voor een maximumfac­tuur in het secundair onderwijs.

Vlak voor de paasvakant­ie zijn in het Vlaams Parlement hoorzittin­gen gehouden over armoede en onderwijs waarbij experten aan het woord kwam. “Wij hebben die hoorzittin­g gevraagd en we stellen voor om onze conclusies via een resolutie toe te voegen aan het Vlaams Actieplan Armoedebes­trijding (VAPA)”, zegt Vlaams Parlements­lid Kim De Witte (PVDA). Een van de genodigden was de vzw Krijt. Die heeft stellingen over schoolkost­en voorgelegd aan 3.000 leerkracht­en, bijna 4.000 ouders en 1.139 leerlingen uit de derde graad secundair. Daaruit blijkt dat amper 27 procent van de ouders het gevoel heeft dat de school ook rekening houdt met wat zij als gezin kunnen betalen. Maar het zijn vooral de antwoorden van de leerlingen die opvallen. “Eén op de tien kan schooluits­tappen niet betalen”, stelt De Witte vast. “7,5 procent moet zelf instaan voor het geheel of een deel van de schoolkost­en en 6 procent kiest een andere studierich­ting omwille van de kostprijs.” De Witte heeft die percentage­s geëxtrapol­eerd. “In absolute cijfers zouden in Vlaanderen 10.500 en in Limburg 1.465 leerlingen uit de derde graad zelf moeten instaan voor hun schoolkost­en. 14.600 leerlingen in Vlaanderen en 1.954 in Limburg zouden hun schooluits­tappen niet kunnen betalen. In Limburg zouden 1.172 leerlingen een andere studierich­ting kiezen omwille van de kostprijs, in Vlaanderen zijn er dat 8.400. Het zijn straffe cijfers, zeker als we ze leggen naast de 966 leerlingen die in 2019 het secundair onderwijs in Limburg hebben verlaten zonder diploma. Binnen die groep zijn de kinderen in armoede duidelijk oververteg­enwoordigd, ze hebben vijf keer meer kans op uitstroom uit het onderwijs zonder enige kwalificat­ie. Bovendien blijkt dat meer dan één op de vijf leerlingen geen rustige werkplek heeft om thuis te studeren. Bijna één op de vijf heeft geen goede digitale toegang.”

Oplapwerk

PVDA pleit nu voor de invoering van een maximumfac­tuur voor het secundair onderwijs, het wegwerken van de leerachter­stand binnen de schooluren en het behoud van de opleidinge­n voor ervaringsd­eskundigen armoede in Hasselt en Antwerpen. Armoede-expert Wim Van Lancker (KU Leuven) wees in het parlement ook op de “sociale lift” die onderwijs kan zijn. Die kan de vicieuze cirkel van armoede doorbreken. “Opgroeien in armoede heeft een negatieve impact op de schoolresu­ltaten. De armoede vermindere­n betekent dat onderwijs efficiënte­r wordt.” Om de armoede aan te pakken raadt hij scholen aan om samen te werken met lokale overheden. Die zouden bijvoorbee­ld kunnen zorgen voor gezonde maaltijden, maar dan wel op voorwaarde dat je niet merkt dat die gratis zijn. “Het invoeren van een maximumfac­tuur voor het secundair zou een goede zet zijn”, zegt Van Lancker. Veel beter dan initiatiev­en zoals leningen of afbetaling­splannen, die hij “oplapwerk” vindt.

Met aangepaste schooltoes­lagen werken, is volgens

Van Lancker te ingewikkel­d. “Het is makkelijke­r om de kosten structuree­l te

drukken.”

Gezinsbond

Ook de Gezinsbond pleit al langer voor een maximumfac­tuur. “Dat zou kunnen starten in de eerste graad want daar is niet zoveel verschil in kostprijs tussen de richtingen”, zegt Hilde Timmermans. “De overheid vindt dat secundaire scholen hun kosten op vrijwillig­e basis moeten beheersen, maar in de praktijk zien we nog altijd veel verschille­n tussen scholen. Al zijn er ook scholen die zichzelf een maximumfac­tuur opleggen en die veel minder te maken krijgen met onbetaalde facturen.” “Wij zien eerder een oplossing in de schooltoes­lagen”, zegt Jo Brouns, Vlaams Parlements­lid voor CD&V. “Die studiebeur­s kan je per richting differenti­ëren, want sommige zijn duurder dan andere. De laatste 10 jaar zijn de schoolkost­en trouwens niet meer gestegen. Scholen doen dus al aan kostenbehe­ersing.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium