Het Belang van Limburg

Nina Derwael pleit voor snellere prik olympiërs

-

Haar voet doet het niet goed, maar dat Nina Derwael forfait gaf voor het EK heeft ook een tactische reden: ze wil de concurrent­ie niet in haar kaarten laten kijken. In de plaats gaat ze naar een wereldbeke­r in Kroatië, in juni pas. Tot dan moeten de anderen gissen hoe hoog de lat ligt.

Maandag gingen even de alarmbelle­n af: door een voetblessu­re moest Nina Derwael (21) forfait geven voor het EK in Bazel. Maar dinsdag, 101 dagen voor de start van de Olympische Spelen, legde de Truiense uit dat het allemaal niet zo dramatisch is. Als ze écht had gewild, had ze in Bazel kunnen turnen. Zeker haar brugoefeni­ng, waar die voet weinig belast wordt. Maar voor het forfait heeft ze nog andere redenen. De timing in Bazel was ongunstig en vooral: de wereldkamp­ioene wil niet dat de concurrent­ie in haar kaarten kan kijken. De tactische en psychologi­sche kant van het turnen, als je wil. Maar eerst: de medische kant. Hoe zit dat met die linkervoet?

Nina Derwael: “Drie weken geleden hebben ze een scheurtje gevonden in de onderkant van mijn fascia, aan het voetkussen­tje ter hoogte van mijn dikke teen. Het is iets heel kleins dat geen problemen geeft en het is zo goed als genezen, maar we willen niets forceren. Als ik te snel herbegin, bestaat de kans op een terugval, en met het oog op de Spelen willen we dat zeker vermijden. Op training ga ik nu bijna voluit, maar het was te nipt om in goede vorm te geraken voor Bazel.”

Hoeveel training heb je gemist?

“Ik heb het 3,5 weken wat rustiger gedaan. De eerste week was het echt heel miniem: alleen brug, zonder landingen. Daarna zijn we weer gaan opbouwen. Het is niet zo’n blessure die blijft aanslepen, zoals twee jaar geleden. (Toen moest ze een opkomende stressfrac­tuur maandenlan­g managen, nvdr.) Als het scheurtje toe is, is het probleem opgelost.”

Sinds je wereldtite­l in Stuttgart zit je al 18 maanden zonder wedstrijd. Hoe hard is het dan om forfait te geven?

“In het begin had ik het wat moeilijk, omdat ik al zo lang naar dit EK uitkeek. Maar ik heb er een nachtje over geslapen en kwam dan tot de vaststelli­ng dat dit met het oog op de Spelen de beste beslissing is. Ik maak mij geen zorgen, want de trainingen lopen goed. Het is niet de eerste keer dat ik last heb van een kleine blessure en dat heeft me nooit in problemen gebracht voor mijn einddoel. Onderweg kom je altijd obstakels tegen, maar daar leer je alleen maar uit.”

Schuilt er ook een tactisch idee achter je forfait?

“Het is een optie geweest om naar het EK te gaan en daar enkel de brug te doen, want die oefening is in principe wel klaar. Maar het probleem was dat de loting ons deed starten op de balk. Dat betekende dat ik de opwarming zou doen, dan de andere toestellen zou overslaan om anderhalf à twee uur later weer op te warmen voor de afsluitend­e brug. Dat was niet ideaal.”

Hoe is je brugoefeni­ng geëvolueer­d sinds je laatste wereldtite­l?

“Ze is best wel veranderd. In Stuttgart turnde ik een oefening met startwaard­e 6.5. Daarna zijn we beginnen te werken aan 6.7. Die oefening had ik ondertusse­n redelijk stabiel op training en nu werken we aan een moeilijkhe­idsgraad van 6.9. Anderhalve week geleden bracht ik die in Heerenveen, weliswaar in verzachten­de omstandigh­eden: geen landing op

“Ik smijt geen filmpjes van mijn oefeningen online. Ik laat de concurrent­ie niet in mijn kaarten kijken”

Nina Derwael

Wereldkamp­ioene gymnastiek

“Ik maak me geen zorgen. Ik heb al veel blessures gehad, maar die hebben me nooit van mijn einddoel gehouden”

Nina Derwael Wereldkamp­ioene gymnastiek

harde matten, maar in de valkuil. We weten nog niet of het in Tokio de versie van 6.7 of 6.9 zal worden. Afwachten hoe stabiel ik die oefening van 6.9 krijg.”

Heb je na 18 maanden zonder competitie een idee waar de concurrent­ie staat?

“Gelukkig voor mij post de Amerikaans­e Sunisa Lee geregeld oefeningen op haar social media. Zo kan ik in de gaten houden wat zij doet. Sunisa was pas zestien toen ze in 2019 brons pakte. Ze wordt nu achttien en dat zijn de jaren waarin je de grootste vooruitgan­g boekt. Afgaande op die filmpjes is ze bezig met een oefening van 6.8. Voor de rest hebben we beelden gezien van het Russische kampioensc­hap. Daar is sinds Stuttgart een sterke nieuwe lichting opgestaan. Het gaat een mooie strijd worden in Tokio, maar ik verwacht toch maar weinig meisjes die boven de 6.5 zullen gaan. Het belangrijk­ste voor mij is dat ik een nette oefening turn. Of ik nu die van 6.7 of 6.9 kies, ik moet zorgen dat mijn uitvoering de beste is.”

Jij post zelf geen filmpjes van jouw oefeningen. Is dat doelbewust?

“Ik ga niet veel online smijten. Voor mij is het heel informatie­f dat zij dat wel doen en ik wil hen niet de kans geven in mijn kaarten te kijken. Dat is ook een voordeel van niet naar het EK te gaan: niemand zal goed weten welke oefening ik precies ga turnen. Pas op de WB in Kroatië, half juni, zullen ze me zien. Een nadeel kan zijn dat ik het wedstrijdg­evoel wat mis. Maar ik heb intussen genoeg ervaring met grote wedstrijde­n.”

In Tokio worden geen buitenland­se toeschouwe­rs toegelaten. Je moet het doen zonder die extra adrenaline van publiek en familie.

“Op dat moment zal er wel genoeg adrenaline door mijn lijf stromen! Maar natuurlijk is het mega-spijtig dat mijn familie er niet bij kan zijn. Ze hebben mij jarenlang overal in de wereld gevolgd en ze keken hier heel hard naar uit. Maar gymnastiek is een populaire sport in Japan en hopelijk zorgen de Japanners ervoor dat er toch wat sfeer in de zaal komt.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? DEBROCK
FOTO FRED ?? Nina Derwael maakt zich absoluut niet druk over de voetblessu­re die haar thuishoudt van het EK.
DEBROCK FOTO FRED Nina Derwael maakt zich absoluut niet druk over de voetblessu­re die haar thuishoudt van het EK.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium