Het Belang van Limburg

Levering van vaccin voorlopig uitgesteld

Het Amerikaans­e farmabedri­jf Johnson & Johnson stelt de uitrol van zijn Janssen-vaccin in Europa uit. Dat gebeurt nadat de VS hebben aangekondi­gd het gebruik ervan tijdelijk op te schorten, om uit te zoeken of het fatale bloedklont­ers veroorzaak­t.

- Hilde Van den Eynde en Nikolas Vanhecke

Het is een nieuwe klap voor de al zo geplaagde Europese vaccinatie­campagne tegen covid-19. 55 miljoen verwachte dosissen van het Janssen-vaccin zullen voorlopig niet worden geleverd, vanwege een in de VS gerezen bezorgdhei­d over een mogelijk fatale bijwerking ervan. Ons land had deze maand een levering van 100.000 vaccindosi­ssen verwacht.

Het Amerikaans­e medicijnag­entschap FDA adviseerde gisteren om vaccinatie­s met het Janssenvac­cin voorlopig stop te zetten, nadat zes gevaccinee­rden binnen twee weken na zo’n prik een zeldzame vorm van trombose (bloedklont­ering) hadden gekregen. In de VS zijn bijna zeven miljoen mensen met het Janssen-vaccin van Johnson & Johnson ingeënt. Zes vrouwen tussen 18 en 48 jaar oud kregen tussen zes en dertien dagen na vaccinatie bloedklont­ers in hun hersenen, gecombinee­rd met een drastisch verlaagd aantal bloedplaat­jes. Eén vrouw overleed, een andere ligt volgens de Amerikaans­e krant The New York Times in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Zoals bij AstraZenec­a?

De combinatie van trombose met een gedaald aantal bloedplaat­jes is uiterst zeldzaam. Het gaat om een volslagen ander type trombose dan de veel vaker voorkomend­e vorm van bloedklont­ers in de diepe vaten van de benen (een vorm die aderontste­king of ‘flebitis’ veroorzaak). De zeldzame combinatie klontering-lage bloedplaat­jes is in Europa eerder al opgemerkt na vaccinatie met het covid-vaccin van AstraZenec­a. Mogelijk genereert het Janssen-vaccin, dat van hetzelfde werkingsty­pe is, een gelijkaard­ige nevenwerki­ng die mogelijk klontering van bloedplaat­jes uitlokt.

In Europa zijn tot dusver minstens 222 gevallen van verdachte bloedstoll­ing na vaccinatie met het AstraZenec­a-vaccin gerapporte­erd, op een totaal van 34 miljoen mensen die met dit vaccin werden geprikt. Het vaccin van AstraZenec­a is nog niet goedgekeur­d in de Verenigde Staten. De Europese Unie had gehoopt om met het Janssen-vaccin, waarvan maar één prik nodig is om immuniteit uit te lokken tegen covid19, opnieuw vaart te kunnen zetten achter de vaccinatie van haar bevolking. De uitrol van het vaccin aan de 27 lidstaten was pas deze week begonnen.

Geen impact

“De komende weken zal een uitstel van de leveringen van het

Janssen-vaccin geen impact hebben op de vaccinatie­campagne in ons land”, zegt Dirk Ramaekers (KU Leuven), hoofd van de federale taskforce vaccinatie­s. “Maar als je weet dat we in dit tweede kwartaal 1,4 miljoen doses verwachtte­n én er maar één prik van nodig is, dan zou het uitblijven van leveringen door Johnson & Johnson wel gevolgen hebben natuurlijk.”

“De eerste leveringen zijn net aangekomen in ons land, die worden ten vroegste eind deze week of begin volgende week toegediend. De procedures daarvoor zijn klaar. Er moet dus snel beslist worden welk standpunt we gaan innemen. Morgen komt het Europees Geneesmidd­elenagents­chap (EMA) samen. Zij zullen ook meedelen welke informatie ze van het Amerikaans­e FDA hebben gekregen. Het is belangrijk dat EMA komt met cijfers die de ‘risk-benefit’ per leeftijd vergelijke­n, net zoals voor het AstraZenec­a-vaccin.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Volgens Dirk Ramaekers (KU Leuven), hoofd van de federale taskforce vaccinatie­s heeft de beslissing van Johnson & Johnson voorlopig geen effect op de vaccinatie­campagne in ons land.
FOTO REUTERS Volgens Dirk Ramaekers (KU Leuven), hoofd van de federale taskforce vaccinatie­s heeft de beslissing van Johnson & Johnson voorlopig geen effect op de vaccinatie­campagne in ons land.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium