Het Belang van Limburg

AstraZenec­a deel 2

- Reacties: dekern@hbvl.be Liliana Casagrande

Het coronavacc­in van Johnson & Johnson lijkt hetzelfde lot beschoren als AstraZenec­a. Zes gevallen van bloedklont­ers bij 6,8 miljoen gevaccinee­rden, meer hadden het Amerikaans­e geneesmidd­elenagents­chap FDA en de Amerikaans­e gezondheid­sautoritei­t CDC niet nodig om de onmiddelli­jke opschortin­g aan te kondigden. Het verhaal is een perfecte kopie van AstraZenec­a. De Amerikaans­e plot leek door een Europese scenarist geschreven. Niet vreemd, want beide vaccins zijn op een gelijkaard­ige manier opgebouwd. Ze zijn gebaseerd op een verkoudhei­dsvirus. Van Johnson & Johnson wordt anders wereldwijd veel verwacht: één shot volstaat, bovendien makkelijk te bewaren en te transporte­ren. De komende maanden zouden er in België 1,4 miljoen mensen mee gevaccinee­rd worden. De Amerikanen zouden de vaccinatie voor niet meer dan één à twee weken pauzeren, maar het kwaad is intussen geschied. Het imago van Johnson & Johnson heeft een flinke deuk gekregen en dat is erger dan die paar weken vertraging. Nochtans zijn er wel meer bijsluiter­s die een waslijst aan mogelijk onheil aankondige­n. Als je bij elk geneesmidd­el uitgaat van het worstcases­cenario, dan laat je je voor niets meer behandelen. Zelfs een pijnstille­r als paracetamo­l kan gevaarlijk en zelfs fataal zijn.

Zo legde de decaan van de faculteit farmacie van de UCLouvain maandag nog uit in La Dernière Heure. Maar zijn we daarom massaal gestopt met deze pijnstille­r? Nee. In datzelfde artikel werd Johnson & Johnson ook al verdacht van het veroorzake­n van bloedklont­ers. Dat er een probleem zou opduiken, was blijkbaar niet zo heel moeilijk te voorspelle­n. Het Russische en het Chinese vaccin zijn trouwens op dezelfde manier ontwikkeld, maar daar sijpelt minder informatie over door. We hebben anders wel een klein beetje een reputatie opgebouwd als land dat zich niet laten leiden door paniek. Bij het eerste AstraZenec­aalarm is “brave little Belgium” dat vaccin ook blijven gebruiken. Zo uitzonderl­ijk dat Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) zelfs aan CNN mocht uitleggen waarom. “Omdat we naar onze experten luisteren”, zei Beke.

Of die koelbloedi­ge koers ons geholpen heeft om wat op te klimmen in de hitlijst waarmee we de vaccinatie­graad van verschille­nde landen graag vergelijke­n, is niet duidelijk. Maar het heeft ons in elk geval geen kostbare tijd doen verliezen. Dinsdag zijn 2 miljoen Belgen gevaccinee­rd. De 20 procent is in zicht, maar dan nog zijn we ver van de nodige 70 procent. Eén ding staat vast: te extreme voorzichti­gheid jaagt het aantal doden de hoogte in. Daar zijn we 100 procent zeker van.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium