Het Belang van Limburg

8 mei ligt op tafel als compromis voor heropening van terrassen

-

In mei zal u weer een frisse pint kunnen drinken op een terras. Dat perspectie­f wil het Overlegcom­ité vandaag geven. De vraag is: wanneer juist? Horeca Vlaanderen, de Vlaamse regering en de MR mikken op 1 mei, desnoods 3 mei. De experten adviseren 15 mei. 8 mei, de dag vóór Moederdag, wordt genoemd als compromis.

De heropening van de terrassen kadert binnen het derde versoepeli­ngspakket dat het Overlegcom­ité vandaag wil voorstelle­n. In mei wil de overheid 90 procent van de 65-plussers gevaccinee­rd hebben. Dat moet ons toelaten om met een gerust hart het ‘buitenplan’ te activeren. Versoepeli­ngen zouden er dan ook zijn voor pretparken en buitenacti­viteiten, die weer met 50 personen zouden kunnen plaatsvind­en.

Jeugd

Nog voor de lancering van dat buitenplan kan er wel al versoepeld worden. Maandag moet 50 procent van de 65-plussers een prik hebben gekregen. Het Overlegcom­ité wil die drempel aangrijpen om vooral voor de jeugd wat meer toe te laten. De scholen mogen weer open zoals voor de paaspauze, met behoud van halftijds afstandson­derwijs voor de tweede en derde graad. Dat is Vlaams onderwijsm­inister Ben Weyts (N-VA) al overeengek­omen met de onderwijsp­artners. Niemand binnen het Overlegcom­ité protesteer­t tegen zijn voorstel. Maar ook buiten de schoolmure­n kunnen de regels voor kinderen dan wellicht iets soepeler. Al is de vraag met hoeveel ze effectief mogen afspreken. Nog gepland voor maandag: het opheffen van het reisverbod. Europa wil al langer dat we de grenzen weer openen. Al zal reizen niet evident zijn: een verplichte test en quarantain­e wordt de regel.

Het tweede versoepeli­ngspakket wil het Overlegcom­ité al een week later openen, op 26 april. De paaspauze voor winkels en contactber­oepen loopt dan op zijn eind. Beide sectoren zouden hun normale activiteit­en kunnen hervatten. Ook zullen we dan de eerste keer kunnen proeven van échte evenemente­n. De taskforce Testing heeft een kader uitgewerkt voor testevents waarvoor een negatieve coronatest fungeert als toegangsti­cket.

Binnenplan

De versoepeli­ngen binnen het ‘buitenplan’ zijn al afgeklopt. Over het ‘binnenplan’ is er nog iets meer onduidelij­kheid. Het Overlegcom­ité houdt dat pakket – waarbij de horeca bijvoorbee­ld volledig open mag – achter de hand voor de maand juni. Maar er is nog geen exacte datum afgesproke­n. De politici willen tegen dan alleszins 90 procent van de risicopati­ënten gevaccinee­rd hebben. Maar mogelijk wordt het voorstel van de experten weerhouden om een échte drempel in te voeren, en het binnenplan pas te activeren als we in een veilige zone zijn terechtgek­omen qua bezettings­graad op intensieve zorgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium