Het Belang van Limburg

Britse variant 94 procent dominant in Limburg: goed én slecht nieuws

- Koen Snoekx

De Britse variant is in Limburg nu al verantwoor­delijk voor 94 procent van de besmetting­en, zo blijkt uit onderzoek van het labo van Jessa in Hasselt. Dat is goed én slecht nieuws. De Britse variant is besmetteli­jker, maar tegelijk werken onze vaccins goed tegen deze variant. Hoe dominant is de Britse variant?

In Limburg is de Britse variant momenteel verantwoor­delijk voor 94 procent van alle besmetting­en, zo blijkt uit onderzoek van het Laboratori­um voor Moleculair­e Diagnostie­k van Jessa in Hasselt. Het labo van Jessa is één van de dertien labo’s in ons land die deel uitmaken van het nationale genoomanal­yse-platform dat het coronaviru­s genetisch in kaart brengt. De Britse variant dook begin dit jaar voor het eerst op in Limburg. Half februari was de variant al goed voor vijftig procent van de besmetting­en, vandaag is dat dus al 94 procent. “We zien dat de Britse variant andere varianten in Limburg steeds verder verdringt”, zegt dr. Brigitte Maes, klinisch bioloog van Jessa. “De Braziliaan­se variant is in Limburg goed voor 1,8 procent van de besmetting­en, de Zuid-Afrikaanse variant komt in Limburg momenteel nagenoeg niet voor.” Nationaal is de situatie iets anders. “De Britse variant heeft over het hele land een dominantie van 84 procent, voor de Zuid-Afrikaanse is dat 3,5 procent, voor de Braziliaan­se 1,7 procent”, zegt professor Piet Maes van het referentie­labo van het UZ Leuven. Waarom de Britse variant in Limburg nog dominanter is dan in de rest van het land? “Mogelijk is dat te verklaren omdat er in Limburg verschille­nde uitbraken zijn geweest met de Britse variant, onder meer in scholen, waardoor deze variant sneller opgang heeft kunnen maken”, zegt dr. Brigitte Maes.

Is die dominantie van de Britse variant goed of slecht nieuws?

“De dominantie van de Britse variant is tegelijk goed en slecht nieuws”, zegt dr. Brigitte Maes. “De Britse variant is besmetteli­jker, waardoor er meer mensen het virus oplopen en er dus ook meer mensen in het ziekenhuis belanden.” Nieuwe studies in Engeandere land, die dinsdag in The Lancet gepublicee­rd werden, bevestigen nu ook dat de Britse variant inderdaad een hogere virusladin­g heeft en dus besmetteli­jker is. Al blijkt uit diezelfde studies ook dat de Britse variant niet dodelijker is dan de oorspronke­lijke Wuhanvaria­nt. De Britse variant zorgt dus niet voor een hogere sterftegra­ad. Ook goed nieuws is dat onze vaccins goed werken tegen de Britse variant. “De Zuid-Afrikaanse en Braziliaan­se variant hebben een veel hogere zogenaamde immune escape, waardoor deze varianten dus beter kunnen ontsnappen aan de immuniteit die door vaccinatie bij mensen wordt opgewekt”, zegt dr. Brigitte Maes. “Het is dus goed nieuws dat de Britse variant andere varianten die ontsnappen aan immuniteit verdringt.”

Zijn er in ons land nog andere varianten in opmars?

“Naast de Britse, Braziliaan­se en Zuid-Afrikaanse variant circuleren er in ons land nog een reeks varianten waarover we ons voorlopig niet al te veel zorgen moeten maken”, zegt professor Piet Maes. In Limburg is dat samenraaps­el van varianten goed voor zo’n vijf procent van de besmetting­en. “Wel circuleert er in ons land momenteel nog een andere variant die we zeer nauwletten­d in de gaten houden. Zo zien we al sinds januari de variant B.1.214.2 in ons land opduiken, die op sommige momenten goed is voor 3 tot 5 procent van de besmetting­en. Deze variant, die wellicht komt overgewaai­d vanuit Afrika, is ook al in Limburg gedetectee­rd”, zegt professor Maes. “Mogelijk kan ook deze variant ontsnappen aan de immuniteit die wordt opgewekt door de huidige vaccins, al wordt dit nog verder onderzocht.” Het onderzoek naar varianten door het genoomanal­yse-platform, waar Jessa deel van uitmaakt, is volgens professor Maes van cruciaal belang. “De gegevens over varianten worden internatio­naal gedeeld. Ook de vaccinprod­ucenten houden deze data nauwletten­d in de gaten, zodat ze hier in de toekomst rekening mee kunnen houden bij de ontwikkeli­ng van vaccins.”

 ?? FOTO FRANK DE ROO ?? In Limburg is de Britse variant nog dominanter dan in de rest van het land. Mogelijk is dat een gevolg van uitbraken met de Britse variant in scholen in Limburg.
FOTO FRANK DE ROO In Limburg is de Britse variant nog dominanter dan in de rest van het land. Mogelijk is dat een gevolg van uitbraken met de Britse variant in scholen in Limburg.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium