Het Belang van Limburg

Het onderzoek wordt verdergeze­t.

- Mark van Luyk

BEDREIGING­EN DILSEN-STOKKEM

Maandag postte de bekende viroloog een collage van verwensing­en aan zijn adres van de uitbater van dancing Alphorn in Dilsen-Stokkem. “Een kogel is te goed voor die zak”, “Een trombose zou nog mooier zijn” en “MVR afmaken? Goed betaald?” was er op de screenshot­s van de horecaman te lezen. Nog dezelfde avond kreeg de uitbater de lokale politie aan zijn deur en de volgende ochtend werd hij de hele dag verhoord door de gerechteli­jke politie. Daarna werd de man digitaal voorgeleid bij een parketmagi­straat van de sectie M of de lik-opstuksect­ie van het parket Limburg. “Uit de verklaring van de verdachte blijkt dat bijkomend onderzoek nodig is”, zegt parketwoor­dvoerder Pieter Strauven. Als de uitbater zich voor de rechtbank moet verantwoor­den, riskeert hij een gevangenis­straf. “Ik ben pro vrije meningsuit­ing, maar dat is dit niet meer”, zegt Marc Van Ranst. “Hier wordt een lijn overgestok­en. Dit is haatpraat en oproepen tot geweld. Er moet maar één gek zijn die het nodig vindt om hier op in te gaan. Het is goed voor de samenlevin­g dat er nu duidelijk wordt gemaakt dat dit niet langer kan worden getolereer­d op sociale media.”

Fysiek geweld

Volgens Van Ranst is hij al de hele coronacris­is lang het mikpunt van tegenstand­ers van de coronamaat­regelen. “Vaak zijn het anonieme profielen. Ik ga er niet naar op zoek, maar als ze onder mijn aandacht komen, doe ik er wel aangifte van. Ik heb er begrip voor dat mensen het moeilijk hebben en gefrustree­rd zijn. Ze reageren uit angst en onzekerhei­d, maar zulke doodsbedre­igingen tolereer ik niet. Wat moet ik doen? Wachten tot de kogel me net niet raakt. Het was de vierde keer dat ik openlijk werd bedreigd. Eén keer op een treinstati­on is het bijna tot fysiek geweld gekomen. Vier virologen krijgen ondertusse­n politiebes­cherming. Ik probeer er mijn leven niet door te laten leiden.”

Collage

“Meneer Van Ranst heeft maandagavo­nd een collage gemaakt op Twitter en Facebook met een aantal reacties die ik gepost heb op uitspraken van andere mensen op sociale media”, zegt Gunter Vanderhove­n, uitbater van de Alphorn

en Motta in Dilsen-Stokkem. “Vervolgens word ik vanwege zijn knip- en plakwerk ’s nachts uit mijn bed gebeld door de politie, wordt mijn Facebookpr­ofiel geblokkeer­d zodat ik niet meer kan reageren en beland ik de volgende dag in de bak. Ik ben de hele dag verhoord door de gerechteli­jke politie. Dat vind ik toch allemaal buiten proportie.”

“Ik heb meneer Van Ranst nooit persoonlij­k bedreigd. Hij heeft mijn reacties van de laatste maanden bij elkaar gesprokkel­d en uit de context gehaald”, zegt hij. “Iemand postte bijvoorbee­ld op Facebook dat hij de kogel moest krijgen en ik heb gereageerd dat “de kogel nog niet goed genoeg is voor hem”. Het is misschien wel cynisch, maar als komiek Hans Teeuwen zoiets vertelt, kan het wel. Ik heb hem nooit persoonlij­k bedreigd en mijn advocaat is er dan ook van overtuigd dat dit geen zaak kan worden. Meneer Van Ranst post zelf vaak rare uitspraken. Begin deze week nog naar aanleiding van die jongen die van het dak was gevallen. Hij moet er dan ook niet van schrikken dat er af en toe heftige reacties komen. Ik krijg nu sterk de indruk dat ik er word uitgepikt om een voorbeeld te stellen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium