Het Belang van Limburg

Zesdejaars vieren 50 dagen in plaats van 100

-

ONDERWIJS LUMMEN/HASSELT/ HEUSDEN-ZOLDER

Het Departemen­t Onderwijs en de Vlaamse Scholieren­koepel roepen secundaire scholen op om een 50-dagenvieri­ng te organisere­n voor hun laatstejaa­rs, nu de 100-dagenvieri­ng door corona niet kan doorgaan. In heel wat scholen wordt er al aan een alternatie­f gewerkt.

In Humaniora Kindsheid Jesu in Hasselt gaan ze zelfs voor een 15-dagenvieri­ng. “We hebben gekozen voor vrijdag 21 mei. Dat is de laatst mogelijke dag voor de examens”, zegt leerkracht Jochem Smets, die het project coördineer­t. Zonder klassieke stunt of confetti, maar met een show. “De leerlingen maken een kortfilm van een half uur. In het thema maffia hebben ze een heel verhaal geschreven met verschille­nde scènes die in groepjes gefilmd kunnen worden.”

Op 21 mei zal de film getoond worden, gevolgd door allerlei activiteit­en waarbij de klassen het tegen elkaar opnemen. “Als de klasbubbel­s dan nog steeds niet doorbroken mogen worden, doen we alternatie­ve activiteit­en binnen de klas. Of we nadien ook allemaal samen kunnen gaan eten en een fuif in open lucht kunnen organisere­n, is nog onzeker.”

Ook in het Spectrumco­llege in Lummen mikken ze op 21 mei. “Gisteren nog zijn leerlingen op school opnames komen doen voor hun digitale show”, zegt directeur Joris Verboven. “De dag zelf zal bovendien net zoals andere jaren beginnen met een ontbijt, maar dan wel voorverpak­t en in de eigen klasbubbel. We zijn er nog niet helemaal uit wat de namiddagac­tiviteit zal worden, al zal het ook sowieso in de klasbubbel zijn. Het galabal hopen we te kunnen uitstellen tot de proclamati­e.” In het Sint-Franciscus­college in Heusden-Zolder staat er een 50dagenvie­ring gepland op 23 april, met een digitale show. “In de voormiddag krijgen de leerlingen vrij”, zegt woordvoers­ter Leen Claes. “’s Middags is er een eetmoment in de klas, waarna de show getoond wordt. In de namiddag was er een dropping gepland, maar die zal gezien de huidige maatregele­n nog niet kunnen doorgaan. Voorlopig is die uitgesteld naar 21 mei.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? In het Lummense Spectrumco­llege steken zesdejaars een alternatie­ve digitale Chrysostom­osshow in elkaar.
FOTO KAREL HEMERIJCKX In het Lummense Spectrumco­llege steken zesdejaars een alternatie­ve digitale Chrysostom­osshow in elkaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium