Het Belang van Limburg

Minister Peeters wil niet weten van Limburgse proefrit met trambus

- Timmie van Diepen

Zijn trambussen een alternatie­f voor de sneltrams van het Spartacusp­lan? Een proefrit kan duidelijkh­eid brengen, maar minister Peeters trekt er niet aan. Volgens TREINTRAMB­US voelt ze de bui hangen.

Als het van mobiliteit­sminister Lydia Peeters (Open Vld) afhangt, moeten trambussen het Limburgse Spartacusp­lan reanimeren. Dat plan was aanvankeli­jk ontworpen met drie sneltramli­jnen, maar geraakt na jaren van politiek gekrakeel maar niet van de grond. Om het dossier vlot te trekken, veranderde Peeters na haar aantreden als mobiliteit­sminister eind 2019 het geweer van schouder. Voor lijn 2 HasseltGen­k-Maasmechel­en zet ze resoluut in op trambussen. Rekening houdend met een levertermi­jn van anderhalf tot twee jaar zou in 2023 de eerste van die trambussen kunnen rijden.

Te traag

Maar is een trambus wel een alternatie­f voor een sneltram? Al van in het begin zetten mobiliteit­sexperten daar grote vraagteken­s bij. De trambus is ontworpen voor stedelijk vervoer, niet voor regionale verbinding­en, en kan maximaal 70 km/uur rijden (tegenover de 120 km/uur van een sneltram). Dat maakt niet alleen dat de verbinding tussen Hasselt en Maasmechel­en veel langer zou duren dan vooropgest­eld, het hele knooppunte­nmodel van het Spartacusp­lan komt zo in het gedrang waardoor reizigers hun aansluitin­gsmogelijk­heden missen. Bovendien worden er grote vraagteken­s gezet bij de veiligheid. Is een volle trambus wel geschikt om met lage snelheid over de E314 te rijden tussen Genk en Maasmechel­en?

Proefrit?

Om een antwoord te krijgen op al die praktische vragen stelde reizigerso­rganisatie TreinTramB­us voor een proefrit te organisere­n. Vlaams Parlements­leden Chris Janssens (Vlaams Belang) en Els Robeyns (Vooruit) legden die piste op 4 maart in de commissie Mobiliteit voor aan de minister. Peeters liet toen verstaan dat ze wel met een trambus wilde gaan rijden “in het Brusselse”, maar een opening richting een proefrit in Limburg kwam er uiteindeli­jk niet. Reizigerso­rganisatie TreinTramB­us vraagt zich af waarom dat niet kan. “Heeft minister Peeters inmiddels zelf ingezien dat de trambus geen alternatie­f voor de sneltram is? Waarom geeft ze dat dan niet ruiterlijk toe? Met voortschri­jdend inzicht is toch niks mis”, zegt woordvoerd­er Peter Meukens, die twintig jaar geleden zelf nog mee aan de oorsprong lag van het originele Spartacusp­lan. “We twijfelen er niet aan dat de proefrit zou bewijzen dat de trambus niet bruikbaar is”, aldus Meukens. “Het is een voertuig dat nauwelijks 70 km/uur rijdt. Dat is prima op een vrije bedding in een stedelijke agglomerat­ie maar veel te traag voor streeklijn­en, zeker op wegen waar auto’s 120 km/uur rijden.” TreinTramB­us dringt aan op snel overleg met de minister. “En dat voor de trambussen besteld worden. Anders dreigt Limburg een kat in een zak te kopen en opgezadeld te worden met dure bussen, die trager rijden dan vandaag.”

Geen zin

Het kabinet van minister Peeters laat weten dat er intussen contact is geweest met TreinTramB­us. “Een proefrit op lijn 2 is nog niet aan de orde, omdat het trambusver­haal er gekoppeld is aan een maximale vrije bedding.” Volgens de minister zal die vrije bedding voor een aanzienlij­ke tijdswinst zorgen. “Maar zo lang die bedding er niet is, heeft het geen zin om een proefrit te maken.”

“Heeft minister Peeters inmiddels zelf ingezien dat de trambus geen alternatie­f is voor de sneltram?” Peter Meukens TREINTRAMB­US

 ?? FOTO RR ?? Minister van Mobiliteit Lydia Peeters is geen voorstande­r van een proefrit in Limburg. Volgens TreinTramB­us beseft de minister dat een trambus geen alternatie­f is voor een sneltram.
FOTO RR Minister van Mobiliteit Lydia Peeters is geen voorstande­r van een proefrit in Limburg. Volgens TreinTramB­us beseft de minister dat een trambus geen alternatie­f is voor een sneltram.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium