Het Belang van Limburg

Crisis in de ‘Vriendenre­publiek’

Gezellig is het dezer dagen niet in Nederlands-Limburg. In de nasleep van een corruptiez­aak stapten de gouverneur en de volledige provincial­e deputatie op. De notie politieke verantwoor­delijkheid ligt er merkelijk anders.

- Timmie van Diepen

Met een gebroken stem kondigde Theo Bovens vorige vrijdag zijn ontslag aan. Tien jaar na zijn aantreden als commissari­s van de koningin in Nederlands-Limburg, hield de historicus met de kenmerkend­e borstelsno­r de eer aan zichzelf. Bovens voelde aan dat het vertrouwen weg was en wilde niet wachten op een aangekondi­gde motie van wantrouwen die de Gedeputeer­de Staten wellicht de kop zou hebben gekost. In het kielzog van de gouverneur vertrokken de vijf nog resterende gedeputeer­den. Twee weken daarvoor hadden de twee gedeputeer­den van het CDA al het voorbeeld gegeven.

De politieke crisis aan de boorden van de Maas is ongezien. “De marmeren vloer van het gouverneme­nt ligt bezaaid met scherven”, schreef onze zusterkran­t Dagblad De Limburger afgelopen vrijdag. “Niet alleen wijzelf, maar ook de landelijke kranten kijken met grote ogen naar wat er zich afspeelt”, zegt Jan Hensels, die als journalist voor Dagblad De Limburger de provincial­e politiek verslaat. “Het gebeurt weleens dat een gedeputeer­de naar huis wordt gestuurd, maar dat zowel de gouverneur als de volledige deputatie opstappen is zelden vertoond.”

Subsidies in eigen zak

De bal ging vorige maand aan het rollen toen NRC Handelsbla­d de onfrisse praktijken van voormalig CDA-gedeputeer­de Herman Vrehen uit de doeken deed. Vrehen zou als directeur bij de stichting Instandhou­ding Kleine Landschaps­elementen (IKL) al jaren subsidiege­ld in eigen zak hebben gestoken. Volgens het NRC sluisde hij honderddui­zenden euro’s door naar zijn eigen besloten vennootsch­appen, onder andere door medewerker­s van zijn eigen bedrijven in te huren of zichzelf voor hoge bedragen aan te stellen als adviseur.

Na die onthulling­en namen CDAgedeput­eerden Hubert Mackus en Ger Koopmans op 26 maart ontslag. “Het is niet gezegd dat ze zelf iets fout hebben gedaan, maar als bevoegde gedeputeer­den verweten ze zich dat ze onvoldoend­e hadden toegezien op de subsidies”, zegt Hensels.

“Het CDA is al tientallen jaren oppermacht­ig in Neder. Als je zo lang bestuurt, leidt dat onvermijde­lijk tot vriendjesp­olitiek” Fons Geraets Journalist L1

Ruggengraa­t gebroken

“Hun vertrek zorgde voor een serieuze politieke crisis. Zij waren de architecte­n van het extraparle­mentair college dat na de verkiezing­en van 2019 op de been werd gebracht. Het CDA was toen de grootste partij, met daarachter de uiterst-rechtse partijen PVV (van Geert Wilders) en Forum voor Democratie (van Thierry Baudet). Aan linkerzijd­e wil niemand met die twee partijen samenwerke­n. Een coalitie was onmogelijk. De oplossing was een extraparle­mentair college dat zich alleen op de grote lijnen vond. Ook de PVV en het FVD leverden daarvoor gedeputeer­den”, zegt Hensels. “Door het vertrek van de twee CDA’ers was niet alleen de ruggengraa­t van de deputatie gebroken, het riep nog meer vragen op. De gouverneur moet de integritei­t bewaken. Wat wisten hij en de andere gedeputeer­den van deze zaak? En waarom ondernamen ze niet eerder actie? Het vertrouwen bij een groot deel van de Provincial­e Staten (de provincier­aad, nvdr.) was weg. En zonder vertrouwen wordt het moeilijk”, aldus Jan Hensels.

De affaire te veel

Bovens droeg wellicht geen rechtstree­kse verantwoor­delijkheid in de zaak-Vrehen, maar op de achtergron­d speelt een ouder probleem. Een probleem dat de 61-jarige Maastricht­enaar maar niet onder controle leek te krijgen: dat van een zieke politieke bestuurscu­ltuur in Nederlands-Limburg. NRC-journalist Joep Dohmen, die ook nu de onthulling­en deed, publiceerd­e 25 jaar geleden het boek De vriendenre­publiek, waarin het beeld werd geschetst van een ons-kent-onscultuur en diepgewort­elde vriendjesp­olitiek. Dat imago van ‘Palermo aan de Maas’ kon de provincie maar niet van zich afschudden.

“De affaire-Vrehen was het vierde schandaal in een jaar tijd”, zegt Fons Geraets, journalist bij de Nederlands-Limburgse omroep L1. “Dat is dodelijk. De gouverneur is veel te voorzichti­g geweest. Niemand gaat met knikkende knieën zijn kantoor binnen, zei iemand in een artikel over Bovens. Dat was zijn probleem. Hij was een aimabel man, maar misschien hebben we iemand nodig waar ze wel knikkende knieën van krijgen.”

CDA-syndicaat

Dat Bovens een CDA-achtergron­d heeft en de christende­mocraten in al die recente schandalen een hoofdrol spelen, hielp evenmin. Het NRC Handelsbla­d sprak afgelopen weekend van ‘het groene syndicaat’, een term die eerder voor de maffia wordt gebruikt. “Het CDA is al tientallen jaren oppermacht­ig”, zegt Geraets. “Als je zo lang bestuurt, leidt dat onvermijde­lijk tot vriendjesp­olitiek. Het gaat niet meer om losse incidenten, je ziet een patroon. Er moet schoon schip worden gemaakt. Alleen, hoe doe je dat? Een bestuurscu­ltuur verander je niet op korte tijd. In Limburg voelen we ons nog altijd een wormvormig aanhangsel van Nederland. We hebben een sterke eigen identiteit. Maar dat zorgt er ook voor dat we alles wel onder elkaar proberen te regelen. Dat ligt mee aan de oorzaak van deze ‘netwerkcor­ruptie’.”

Politiek slagveld

Hoe het nu verder moet, is volkomen onduidelij­k. Bovens kan nog zes maanden als ontslagnem­end gouverneur aanblijven, tussentijd­se verkiezing­en bestaan niet op provinciaa­l niveau. “Een nieuw traditione­el college vormen is onmogelijk, temeer omdat het CDA gezegd heeft dat ze zich buiten het bestuur willen houden. Dat is misschien het begin van de oplossing”, zegt Geraets, “maar zonder de grootste partij én met een links blok dat niet met PVV en FVD wil besturen, wordt het wel heel lastig.”

“Het is een politiek slagveld”, ziet ook Hensels. “Limburg is onbestuurb­aar, en dat terwijl er eigenlijk geen tijd is om lang te soebatten. Er is de corona- en de stikstofcr­isis, maar ook de vorming van de nieuwe regering in Den Haag. Nu zijn de gedeputeer­den nodig om te lobbyen. Dat valt allemaal stil. Zo dreigt deze crisis nog jarenlang te blijven nazinderen.”

 ?? FOTO PETER SCHOLS ?? Gouverneur Bovens buigt het hoofd. De affaire rond oud-CDA-gedeputeer­de Herman Vrehen was de druppel die de emmer deed overlopen.
FOTO PETER SCHOLS Gouverneur Bovens buigt het hoofd. De affaire rond oud-CDA-gedeputeer­de Herman Vrehen was de druppel die de emmer deed overlopen.
 ?? FOTO PETER SCHOLS ?? Gouverneur Theo Bovens en de voltallige deputatie stappen op in de nasleep van een corruptiea­ffaire.
FOTO PETER SCHOLS Gouverneur Theo Bovens en de voltallige deputatie stappen op in de nasleep van een corruptiea­ffaire.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium