Het Belang van Limburg

Rellen nadat agente zich vergist van wapen en zwarte twintiger doodt

- Guy Stevens

Al twee avonden op rij zijn er rellen in de Amerikaans­e staat Minnesota, waar een zwarte twintiger doodgescho­ten werd door een agente. Volgens de politieche­f gaat het om “een dramatisch­e vergissing”, maar de woede is groot nu alweer een Afro-Amerikaan het slachtoffe­r werd. De agente nam inmiddels ontslag, net als haar baas.

Daunte Wright (20) belde zondagmidd­ag vanuit zijn auto een laatste keer naar zijn moeder. “Mama, de politie heeft me tegengehou­den. Omdat er luchtverfr­issers aan mijn buitenspie­gel hangen.” Dan wordt de lijn verbroken. De zwarte twintiger stapt uit en houdt zijn handen achter zijn rug, zodat een agent hem handboeien kan aandoen. Op dat punt loopt het verkeerd, bewijzen beelden van de bodycam van een van de agenten. Wright wrikt zich los en klimt worstelend met de agent weer zijn wagen in. Een agente snelt ter hulp, grijpt haar wapen en roept dat ze hem gaat taseren. Maar ze heeft haar stroomstoo­twapen niet vast, wel haar dienstwape­n. “Holy shit, ik heb op hem geschoten”, zegt ze verstomd. Enkele minuten later is Wright dood.

“Dramatisch­e vergissing”

Sindsdien wordt al twee avonden op rij betoogd in de straten van Brooklyn Center, een stad met 30.000 inwoners in Minnesota. De voornameli­jk zwarte manifestan­ten pikken het niet dat weer eens een Afro-Amerikaan het slachtoffe­r is geworden van politiegew­eld. Zeker nu de dood van George Floyd in Minneapoli­s, op slechts enkele kilometers van Brooklyn Center, weer talk of the town is door het lopende proces. De betogingen begonnen telkens vreedzaam, maar ontaardden zodra de politie zich vertoonde. Tweemaal al kwam het tot rellen en werden agenten bekogeld met flessen en bakstenen. Veertig mensen werden opgepakt. Het was nochtans niet omdat hij zwart was dat Wright tegengehou­den werd, zei politiebaa­s Tim Gannon. En ook niet omdat er luchtverfr­issers aan zijn zijspiegel­s hingen (een misdrijf in Minnesota). Volgens Gannon stond Wrights nummerplaa­t niet ingeschrev­en. Tijdens de controle bleek bovendien dat er een aanhouding­sbevel was tegen de jongeman. In juni vorig jaar was de twintiger, vader van een zoontje van twee, op de vlucht geslagen voor de politie nadat hij met een pistool zou hebben gezwaaid op straat. Hij zou geen vergunning voor het wapen hebben. “Het was nooit de bedoeling van de agente om de man dood te schieten”, zei Gannon op de persconfer­entie waar hij ook beelden toonde van de interventi­e. “Het was een dramatisch­e vergissing.” Een uitleg die de familie van Daunte Wright niet aanvaardt. “Een vergissing? Nee, dat klinkt niet juist. Ik ben mijn zoon kwijt. De agente in kwestie heeft 26 jaar ervaring, ik kan deze uitleg niet accepteren”, aldus vader Aubrey Wright.

Ontslag

De agente die het fatale schot loste, is Kimberly Potter. Een 48-jarige moeder van twee die al sinds haar 22ste bij de politie werkt. Volgens Brian Peters, hoofd van de politie in Minnesota, is ze een “toegewijd, gepassione­erd en goed persoon”. Ze kwam één keer eerder in opspraak, toen ze agenten die betrokken waren bij een dodelijk incident aanraadde hun bodycam uit te zetten en te maken dat ze weg waren. Blijft de vraag: hoe kan het dat een ervaren agente zich vergist kon hebben tussen haar taser en haar dienstwape­n? Een verklaring van Potter kwam er nog niet. De agente heeft ontslag genomen, net als korpschef Tim Gannon. De druk daartoe was groot, ook van de burgemeest­er van Brookyn Center, Mike Elliott. “We kunnen ons niet veroorlove­n om fouten te maken die mensen het leven kosten”, zei hij.

George Floyd

De dood van Wright zal zeker een invloed hebben op het proces over de dood van George Floyd, dat 15 kilometer verder aan de gang is. Daar wordt volgende week een uitspraak verwacht. Maar, zo zei de advocaat van de terechtsta­ande ex-agent Derek Chauvin, het overlijden van Wright en de rellen erna maken de kans op een eerlijk vonnis voor zijn cliënt kleiner. “De kans dat hij schuldig bevonden wordt is groter geworden omdat de vrees voor rellen na de uitspraak nu ook toegenomen is.”

 ?? FOTO AP ?? Daunte Wright werd doodgescho­ten omdat een agente zich vergiste en haar dienstwape­n gebruikte in plaats van haar taser. Maar de familie van het slachtoffe­r pikt die uitleg niet, net als honderden (voornameli­jk zwarte) manifestan­ten.
FOTO AP Daunte Wright werd doodgescho­ten omdat een agente zich vergiste en haar dienstwape­n gebruikte in plaats van haar taser. Maar de familie van het slachtoffe­r pikt die uitleg niet, net als honderden (voornameli­jk zwarte) manifestan­ten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium