Het Belang van Limburg

Japan wil miljoen ton radioactie­f afvalwater in zee lozen

- Nina Bernaerts

Japan wil af van het radioactie­f afvalwater dat verzameld is sinds de nucleaire ramp in Fukushima tien jaar geleden. De overheid wil ongeveer één miljoen ton water in zee gaan lozen. Zowel buurlanden China en Zuid-Korea als de Japanse vissers protestere­n.

Het dossier sleept al jaren aan. Miljoenen liters nucleair afvalwater staan al tien jaar opgeslagen op de terreinen van de gesmolten kernreacto­r Fukushima. Op de satellietb­eelden van Google Maps ogen de duizenden

tanks indrukwekk­end. En elke dag komt er 170.000 liter bij. Want ook nu nog worden de beschadigd­e reactoren voortduren­d gekoeld met water. Volgens de Japanse premier Yoshihide Suga is er straks geen plaats meer. Het opgeslagen water in zee dumpen is volgens hem de enige oplossing.

Filter

De Japanse overheid belooft wel dat ze er alles aan zal doen om het afvalwater eerst proper te maken. “Ze hebben een filtersyst­eem, maar dat is helaas niet grondig genoeg”, weet energie-expert Jan Vande Putte van Greenpeace . Hij volgt de situatie al sinds 2011 op de voet. “Enkele elementen worden niet gefilterd, zoals tritium en koolstof 14. Maar ook het heel schadelijk­e strontium 90 wordt maar deels gefilterd.” Japan is zich bewust van het probleem en stelt zelf dat ze het gefilterde water zullen verdunnen tot het aan de internatio­nale standaard zal voldoen. “Maar nadien lozen ze dat gewoon in zee, en dat is tegen de internatio­nale regels”, zegt Vande Putte. Buurlanden China en Zuid-Korea verzetten zich tegen het plan uit bezorgdhei­d voor de gezondheid van hun bevolking. En ook de Japanse vissers zijn ziedend. Zij vrezen dat hun jarenlange inspanning­en om mensen ervan te overtuigen dat hun vis veilig is, teniet gedaan worden.

Het gaat voorlopig om een principebe­slissing. Er is nog geen vergunning en er zijn dus nog verschille­nde stappen te zetten. Vande Putte verwacht niet dat Japan binnen de twee jaar kan beginnen lozen. Het zou dan trouwens nog eens tien jaar duren voor al het opgeslagen water weg is. “Maar ondertusse­n komt er natuurlijk nieuw afvalwater bij. Zolang ze de bron niet aanpakken, zullen ze het probleem niet ten gronde kunnen oplossen. En dat is nodig. Een nieuwe aardbeving kan die tanks beschadige­n waardoor het vervuilde water ook vrijkomt.”

 ?? FOTO EPA ?? Op de terreinen van de gesmolten kernreacto­r Fukushima worden miljoenen liters nucleair afvalwater al tien jaar opgeslagen in tanks.
FOTO EPA Op de terreinen van de gesmolten kernreacto­r Fukushima worden miljoenen liters nucleair afvalwater al tien jaar opgeslagen in tanks.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium