Het Belang van Limburg

“Niemand willen kwetsen”

De column van Anke Buckinx die afgelopen weekend verscheen in Billie, het weekendmag­azine bij deze krant, heeft heel wat reacties losgeweekt. Buckinx had het daarin over de woke-generatie, die volgens haar te veel met een vermanend vingertje zwaait.

- Sanne Deferme

Woke is eigenlijk een synoniem voor ‘zeurpiet’”, zo stelde Buckinx in haar column. Dat haar favoriete tv-serie Friends beschuldig­d werd van homofobie, seksisme en racisme, was voor de radioprese­ntatrice een aanleiding om in haar pen te kruipen. “We mogen eigenlijk met niks meer lachen. Er is altijd wel iemand die het niét grappig vindt en zich ronduit gekwetst voelt.”

De column weekte heel wat reacties los, vooral op sociale media, waar de JOE-presentatr­ice de afgelopen dagen een storm van kritiek over zich heen kreeg. Zo ook van haar collega van radiozende­r Klara, Heidi Lenaerts. “Wij (jij en ik) zijn écht niet in de positie om te zeggen dat bepaalde mensen ‘zeuren’”, schrijft ze in een reactie aan Buckinx. “Je sterft onder iemands knie omdat je zwart bent. Je wordt naar een park gelokt omdat je homoseksue­el bent en overleeft dat niet. (...) Dat is de nieuwe wereld waarin we leven en daar moet over gezeurd worden.”

“Ademen, lachen en relativere­n”

Anke Buckinx zelf is enorm geschrokke­n van de reacties die haar column teweeggebr­acht heeft. “Het is nooit mijn bedoeling geweest om iemand te kwetsen. Ik wil niet minimalise­ren wat iemand voelt en ik ben altijd enorm verzoenend. Dat mensen er een politieke column van maken en mij zelfs verwijten extreemrec­hts te zijn, vind ik waanzin. Daar wil ik me dan ook van distantiër­en.” Toch blijft ze achter haar woorden staan. “In mijn column schrijf ik over dingen die ik zie gebeuren, alsof ik het tegen een vriendin zou vertellen. Dat doe ik met een brede glimlach en vooral met een knipoog.” De columniste denkt dan ook vooral dat haar boodschap verkeerd begrepen werd. “Als George Floyd erbij gesleurd wordt, daar schrik ik van. Daar ging het ook niet om. Ik erken dat er heel veel dingen scheef zitten in onze maatschapp­ij en ik vind dat mensen daarvoor op de barricades moeten springen. Het enige wat ik wilde aankaarten, is dat we niet mogen vergeten te ademen, te lachen en dat we moeten proberen te relativere­n. Vooral onszelf dan, niét de problemati­ek.”

“Er zijn veel mensen met een gematigde mening, net zoals ik”, gaat ze verder. “Zij willen politiegew­eld en de Black Lives Matterbewe­ging niet minimalise­ren. Maar ze vinden het ook moeilijk om altijd op te passen met wat ze zeggen om maar niemand op de tenen te trappen.” Heel wat mensen gaven dan ook aan zich wél te kunnen vinden in de column. “Die grote groep gematigde mensen kan je niet overtuigen door steeds met een vingertje te zwaaien, maar wel door je boodschap met wat humor en de nodige zelfrelati­vering te brengen”, voegt Buckinx toe.

Sven Ornelis

JOE-presentato­r Sven Ornelis neemt het voor zijn collega op. “Beste woke jongeren, laat mijn Anke gerust”, zo titelde hij een blogpost. “Anke heeft alleen maar met een kwinkslag willen uiten wat bij veel mensen leeft”, licht hij toe. “De woke-generatie pleit voor heel wat waardevoll­e dingen en hun mening is van harte welkom. Anke wil alleen zeggen dat we soms moeten relativere­n. Niet dat we racisten zijn als er eens een mopje passeert. Ik weet hoe gevoelig ze zelf is voor alles rond racisme en discrimina­tie. Het is bijzonder dat dit net haar overkomt. Anke is degene die nooit conflict wil en altijd wil verzoenen. Dat lees ik ook in haar column, als ze zegt dat het milieu belangrijk is, en dat jongens met jongens mogen trouwen en meisjes met meisjes. Het is goed dat we evolueren naar een duurzame maatschapp­ij zonder racisme, maar we moeten niet meteen alles in de categorie racisme smijten, want dat holt het begrip uit.”

“Ik wil niet minimalise­ren wat iemand voelt en ik ben altijd enorm verzoenend. Dat mensen er een politieke column van maken en mij zelfs verwijten extreemrec­hts te zijn, vind ik waanzin. Daar wil ik me van distantiër­en” Anke Buckinx Columniste Billie

 ?? FOTO RR ?? Anke Buckinx.
FOTO RR Anke Buckinx.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium