Het Belang van Limburg

Drie zware ongevallen in vijf dagen: extra controles en signalisat­ie op E313

- Marc Peeters

WERKZAAMHE­DEN GEEL/WESTERLO

Er komt extra signalisat­ie aan de werken op de E313 in Oevel, de federale politie gaat ook meer snelheidsc­ontroles uitvoeren. In vijf dagen gebeurden er drie zware ongevallen, met twee dodelijke slachtoffe­rs.

Het was gisterocht­end opnieuw aanschuive­n op de E313 tussen Geel-Oost en GeelWest in de richting van Antwerpen. Wat verderop in Oevel wordt een brug hersteld en hierdoor staat er dagelijks file. De bestuurder van een lichte vrachtwage­n merkte die file te laat op en reed achteraan in op een vrachtwage­n. Hij werd in zorgwekken­de toestand naar het ziekenhuis gebracht.

De werken in Oevel zijn na dit nieuwe ongeval een pikzwarte reputatie aan het opbouwen. “Er stond al meer signalisat­ie dan wettelijk is voorzien”, zegt Gilles Van Goethem van het Agentschap Wegen en Verkeer. “Na overleg met de politie is afgesproke­n dat we toch nog een tand gaan bijstedach­t ken. Er zullen aan de railing van een achttal bruggen over de E313 borden of spandoeken worden opgehangen om aan te kondigen dat file mogelijk en waarschijn­lijk is. Er komt bijkomende signalisat­ie in de zone waar de voorbije dagen de file daadwerkel­ijk begon, want dat is de meest risicovoll­e plaats.”

Geen botsabsorb­eerder

Er werd geopperd om op de pechstrook bij het begin van de file een opvallende botsabsorb­eerder te plaatsen. Dat is geen goed idee. “Als dit voertuig de staart van de file moet volgen, betekent dit dat het soms achteruit moet rijden op de pechstrook. Dat is niet toegelaten”, zegt Kris Witvrouwen van de federale wegpolitie. Hulpverlen­ers snelden gisteren naar de plaats van het ongeval. Ze zagen dat de snelheidsb­eperkingen in de richting van de werken niet worden nageleefd. “Alle beschikbar­e ploegen worden ingezet”, zegt Witvrouwen. “De volgende dagen zal extra aandacht gaan naar de handhaving. Dat zal ook met anonieme voertuigen gebeuren.”

Adaptieve cruisecont­rol

Verkeersde­skundige Kris Peeters ziet nog mogelijkhe­den om de kans op ongevallen te verkleinen. “Er zou kunnen gewerkt worden met signalisat­ie die vrij hoog wordt geplaatst, zodat die boven de vrachtwage­ns uitsteekt. Ook werken met bewegend beeld kan een verschil maken om de aante eisen. De variabele borden boven de snelweg werken nu reactief. Als er een file staat, wordt de toegelaten snelheid verlaagd. Maar je kunt in filegevoel­ige segmenten ook al over langere afstand de toegelaten snelheid verlagen. Wie trager rijdt, heeft iets meer tijd om te reageren als er plots een file opduikt. Het is ook nog goed voor het milieu.” Peeters pleit er ook voor om meer voertuigen uit te rusten met adaptieve cruisecont­rol. “Dat is een systeem dat de tussenafst­and met je voorligger gaat monitoren en je voertuig automatisc­h laat afremmen als de tussenafst­and kleiner wordt.”

Zowel de federale

politie als de verkeersde­skundige halen afleiding aan als voornaamst­e risico op ongevallen. “Heel wat bestuurder­s laten zich verleiden door hun gsm”, zegt Kris Witvrouwen. “Maar wie met de auto of een vrachtwage­n rijdt, mag alleen daarmee bezig zijn.” Mobiliteit­sorganisat­ie Touring pleit dan weer voor meer ribbelstro­ken.

 ?? FOTO MARC PEETERS ?? Gisteren gebeurde er alweer een zwaar ongeval. De bestuurder werd in kritieke toestand uit zijn lichte vrachtwage­n gehaald.
FOTO MARC PEETERS Gisteren gebeurde er alweer een zwaar ongeval. De bestuurder werd in kritieke toestand uit zijn lichte vrachtwage­n gehaald.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium