Het Belang van Limburg

Zwarte Piet krijgt geen comeback op Facebook

- Dominique Deckmyn Zwarte Piet blijft verbannen van Facebook. Die beslissing is een opwarmertj­e voor een nog veel neteliger knoop die de komende dagen wordt doorgehakt: is Donald Trump terecht van Facebook verbannen?

“Zwarte Piet behoort tot een culturele traditie die wordt gedeeld door veel mensen zonder duidelijke racistisch­e bedoelinge­n, maar die ook gebruikmaa­kt van blackface en dat wordt in brede kringen erkend als een schadelijk raciaal stereotype.” Met die strenge bewoording­en bevestigde de Facebook Oversight Board (OSB) gisteren de ban die het platform vorige zomer uitgevaard­igd had. In augustus besliste Facebook dat afbeelding­en van Zwarte Piet in strijd zijn met de gebruiksre­gels. De knecht van Sinterklaa­s werd daarbij uitdrukkel­ijk op één lijn geplaatst met blackface, een praktijk die tot de jaren 60 ingeburger­d was in de VS en waarbij witte artiesten zich schminkten als een karikatuur van een zwarte mens. Ook joodse karikature­n werden toen overigens gebannen. Een Nederlands­e Facebookge­bruiker wiens video daardoor in december offline gehaald werd, ging echter in beroep bij de pas opgerichte OSB, een door Facebook zelf opgericht comité van experts op het vlak van vrije meningsuit­ing en mensenrech­ten. Op de video waren twee als Zwarte Piet verklede en geschminkt­e witte mannen te zien.

Een meerderhei­d van de OSB oordeelt dat Facebook terecht afbeelding­en van Zwarte Piet verbiedt. Het comité “neemt nota van gedocument­eerde gevallen waarbij zwarte mensen discrimina­tie en geweld ondervonde­n in verband met Zwarte Piet. Daarbij ging het onder andere over zwarte kinderen die niet naar school durfden te gaan tijdens het Sinterklaa­sfeest.” Berichten over Zwarte Piet toelaten op Facebook zou leiden tot een omgeving die zwarte mensen discrimine­ert, vindt de OSB.

Stellingen­oorlog

Levi Ommen, de woordvoers­ter van Black Lives Matter Den Haag en van Kick Out Zwarte Piet, is erg blij met de Facebook-ban. “Een raciale karikatuur op een internatio­naal platform verheerlij­ken zou niet mogen”, zegt ze. “Facebook heeft goede regels over het gebruik van haat en racisme. Het zou vreemd zijn om die terug te draaien.” Maar dat gebeurt dus niet. Facebook heeft zich ertoe verbonden om de uitspraken van zijn toezichtsr­aad altijd uit te voeren. Filosoof Maarten Boudry (Universite­it Gent) vreest dat het verbieden van Zwarte Piet op sociale media meer kwaad dan goed doet.

“Zwarte Piet zal hiermee niet verdwijnen. Integendee­l, je ziet dat we in een stellingen­oorlog verzeilen, waarbij sommigen nog meer aan de figuur gaan vasthouden. Ik hoop dat we op een zachte manier kunnen evolueren naar roetpieten, zoals de Sinterklaa­straditie ook op andere vlakken is geëvolueer­d. De roe is tenslotte ook verdwenen.”

Andere toon

In eerdere beslissing­en liet de OSB haast altijd het principe van de vrije meningsuit­ing primeren en werden modererend­e ingrepen van Facebook ongedaan gemaakt. De uitspraak over Zwarte Piet laat een andere toon horen, en dat wordt ook de komende dagen erg interessan­t. Dan moet de OSB zich immers uitspreken over zijn belangrijk­ste geschil tot nu toe: is Donald Trump in januari terecht van Facebook gebannen, nadat hij zijn volgers had aangezet tot het bestormen van het Capitool?

 ?? FOTO RR ?? Zwarte Piet blijft verbannen van Facebook. De komende dagen zal blijken of Donald Trump hetzelfde lot beschoren is.
FOTO RR Zwarte Piet blijft verbannen van Facebook. De komende dagen zal blijken of Donald Trump hetzelfde lot beschoren is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium