Het Belang van Limburg

Twee mannen riskeren 3 jaar cel voor brandstich­ting

Twee mannen riskeren elk drie jaar cel en een boete van 2.400 euro voor het in brand steken van een chalet in Oudsbergen. “Mijn ex was de opdrachtge­efster”, opperde het slachtoffe­r voor de Tongerse rechter. De verdachten ontkennen.

-

Op 19 januari 2019 ontstond tussen 22.45 en 23.24 uur een zware brand in een chalet op Luttelmeeu­wen in Oudsbergen. De buurman verwittigd­e de brandweer, maar de chalet had al enorme schade geleden. Het schuifraam stond open, het glas was stukgeslag­en en de rolluik was geforceerd. “Er waren braakspore­n en de chalet was doorzocht”, stelde de procureur.

Home-invasion

Onder het puin werd een intact gsm-toestel teruggevon­den van de 31-jarige J., die twee weken na de brandstich­ting ook betrokken bleek te zijn bij een home-invasion in Kortenaken. Na doorzoekin­g van de telefoon kon ook de 38-jarige kompaan E., waarmee hij de feiten in Kortenaken pleegde, gelinkt worden aan de brand in Oudsbergen. Die zou bovendien op zijn beurt een relatie hebben met de zus van de ex-vriendin van de eigenaar van de chalet. Volgens de advocaat van het slachtoffe­r gaat het dan ook om te veel toevalligh­eden. Hij vraagt een schadeverg­oeding van 20.667 euro. “Mijn cliënt is echt alles kwijt”, aldus meester Jürgen Millen. De brandverze­keraar vraagt een terugbetal­ing van 74.000 euro voor de schade aan de chalet.

Cocaïne

De 31-jarige J. gaf toe dat hij die avond in de chalet was geweest. Hij zou getipt zijn door de ex van het slachtoffe­r over een mogelijke drugsbuit en cash in de chalet, gezien het drugsverle­den van het slachtoffe­r. De inbraak vond plaats rond 19 uur. Wat er daarna gebeurde en hoe de brand is aangestoke­n, kon de dertiger niet zeggen. Wel gaf de man toe dat de ex nog een extra verzoekje had. “Ik heb met de brand echt niets te maken. Ik moest van haar gewoon alles vernielen”, zo klonk het. De 38-jarige E. ontkende zijn volledige betrokkenh­eid. Volgens hem wil J. hem er in dit dossier inluizen, omdat hij de schuld van de home-invasion in Kortenaken eerder ook in de schoenen schoof van zijn vriend en daardoor een minder zware straf kreeg. “Maar ik zat op 19 januari in Frankrijk”, verklaarde hij. “Ik zou dat willen bewijzen, maar ik kan vanuit de gevangenis niets doen.” Volgens de procureur klopt dat niet en zouden de mannen wel samen ter plaatse geweest zijn. Hij vraagt voor beide mannen een celstraf van drie jaar en een boete van 2.400 euro.

Vrijspraak

De advocaat van J. vraagt om de straf voor de inbraak op te slorpen met de al opgelegde vijf jaar die hij kreeg voor de home-invasion. “Mijn cliënt zei dat hij die homeinvasi­on niet had moeten plegen als hij genoeg drugs had gevonden in de chalet”, zo verwees de raadsman naar het eenzelfde opzet. Voor de brandstich­ting zou er te veel twijfel zijn. “De buurman verklaarde dat hij twee mannen zag vluchten. Hij sprak over personen van 1,90 meter, terwijl mijn cliënt slecht 1,73 meter groot is.” Ook de raadsman van E. vraagt de vrijspraak. “Er is geen enkel bewijs”, aldus meester Pieter Filipowicz.

Het slachtoffe­r nam het laatste woord en stelde zich de vraag waarom zijn ex-vriendin zich niet moest verantwoor­den. “Zij was de opdrachtge­efster”, klonk het zelfverzek­erd. “Ze zei me dat ze me nog wel zou krijgen, omdat het alimentati­egeld niet in orde was gebracht.”

Vonnis op 11 mei.

 ?? FOTO RDR ?? Na de brand werden braakspore­n ontdekt en de chalet was doorzocht.
FOTO RDR Na de brand werden braakspore­n ontdekt en de chalet was doorzocht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium