Het Belang van Limburg

Al 79 Belgen geplaatst voor Tokio

Op honderd dagen van de Spelen van Tokio mogen 79 Belgische atleten al zeker hun koffer pakken. En een heleboel anderen zijn bijna zeker. Team Belgium stevent af op een recorddeel­name met de grootste naoorlogse delegatie. “We gaan uit van 135 atleten.”

- Hans Jacobs

De internatio­nale sport draait nog niet op volle toeren, maar in heel wat discipline­s gaat ook in coronatijd­en de strijd om de olympische tickets voort. Op honderd dagen van de openingsce­remonie van de uitgesteld­e Spelen van Tokio zijn al 79 Belgische atleten geplaatst. De uithangbor­den bij de dames zijn Nafi Thiam en Nina Derwael, bij de mannen de wereldkamp­ioenen hockey van de Red Lions. Het lijdt geen twijfel dat Team Belgium nog een pak meer atleten zal tellen. Heel wat sporters kan de olympische selectie niet meer ontsnappen, maar die moet nog worden geofficial­iseerd omdat de olympische ranglijste­n nog niet zijn afgesloten. Verkeren in dat geval: judoka en medailleka­ndidaat Matthias Casse als nummer één van de wereld; de toptenniss­ers Elise Mertens en David Goffin; de golfers Thomas Pieters en Thomas Detry; de triatleten bijgenaamd de Belgian Hammers. Olav Spahl, delegatiel­eider van Team Belgium: “We gaan straks uit van een olympische ploeg van 135 atleten.” Dat is de grootste naoorlogse delegatie. Op de vorige Spelen, Rio 2016, telde Team Belgium 107 atleten. Het succes van de ploegsport­en – de basketbalv­rouwen, de hockeymann­en, de jumpingplo­eg, drie 4x400mploe­gen… – krikt het aantal olympiërs behoorlijk op.

Topachtpla­atsen

Of dat ook tot meer medailles zal leiden? Rio 2016 waren de succesvols­te Belgische Olympische Spelen in twintig jaar, met zes medailles en negentien topachtpla­atsen – wie de top acht behaalt, heeft een zogeheten olympisch diploma. Spahl wil zich niet vastpinnen op concrete medailles. “Ik spreek niet graag over medailles, want dat hangt af van een heleboel factoren. Maar we willen wel beter doen dan in Rio, met minstens twintig topachtpla­atsen. En medailles zijn uiteraard ook topachtpla­atsen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium