Het Belang van Limburg

Nina wil haar prik: “Amerikanen zijn ingeënt, ik sta op reservelij­st”

-

Mogen de 130 olympische atleten voorrang krijgen bij de vaccinatie of niet? Zoals vele andere bevolkings­groepen hopen de sporters op een snellere prik. Want wat maken die 130 spuitjes nog uit, nu er 253.000 per week worden gezet? Maar net als de andere bevolkings­groepen vangen de olympiërs bot. Minister van Sport Ben Weyts pleitte opnieuw voor een vaccin voor de Tokio-gangers: “We moeten die keuze durven maken. Ik denk dat we allemaal willen dat de Spelen in een olympische geest plaatsvind­en en dat elke sporter kan strijden met gelijke wapens. Dat verdienen onze atleten.” Maar Weyts is niet bevoegd; de beslissing ligt bij federaal minister Frank Vandenbrou­cke en die houdt het been stijf.

Het onderwerp leeft erg hard bij onze olympiërs. Des te meer sinds hordeloops­ter Eline Berings op het EK indoor niet mocht starten wegens een vals-positieve test. Stel je voor dat dat Nina Derwael overkomt in Tokio! “Ik heb me op de reservelij­st gezet en ben zoals iedereen aan het wachten”, zegt de wereldkamp­ioene. “Een vaccinatie is een extra veiligheid, want als je ginds positief test, heb je een groot probleem. Eén positieve test in het olympische dorp en alles is voorbij. Ik vind ook dat we een competitie­f nadeel hebben ten opzichte van onze concurrent­en, want veel Amerikaans­en zijn wel al zijn ingeënt. Het geeft mentaal extra stress. We doen alles wat we kunnen om niet besmet te geraken, maar die onzekerhei­d blijft. Mentaal is het een extra brug waar we over moeten.”

 ?? FOTO BELGA ?? Nina Derwael wil haar prik om naar Tokio te gaan, al moet ze het daar hoe dan ook zonder supporters ter plaatse stellen, dus ook zonder mama Marijke.
FOTO BELGA Nina Derwael wil haar prik om naar Tokio te gaan, al moet ze het daar hoe dan ook zonder supporters ter plaatse stellen, dus ook zonder mama Marijke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium