Het Belang van Limburg

PSG op kampioenen­koers

-

Paris Saint-Germain blijft op koers om als tweede Franse club na Marseille de Champions League te winnen. Het verloor met 0-1 van Bayern München, maar mag zich op basis van de 2-3 in Duitsland opmaken voor een halve finale tegen Dortmund of Manchester City.

Merci Paris. De Franse kampioenen hadden het liever anders gezien, maar door negentig minuten lang de show te verzorgen, zonder te scoren, maakten ze er een kwartfinal­ewedstrijd van om niet snel te vergeten.

Een matchuitbl­inker was er niet bij gebrek aan doelpunten­maker. Maar Kylian Mbappé en Neymar Junior waren habillés pour l’occasion. De eerste door met zevenmijls­laarzen door de Duitse defensie te razen, de tweede door in smoking met heerlijke overstapje­s de tegenstand tureluurs te draaien. Bij momenten was het Parijse gouden duo ongrijpbaa­r. Benjamin Pavard kreeg een snotneus toen hij zijn landgenoot voorbij zag zoeven, Jérôme Boateng leek af en toe de ogen dicht te knijpen en de vingers te kruisen in de hoop dat de bal niet binnenging.

Geen Parijs doelpunt

Zijn gebeden werden verhoord, want Parijs kwam niet tot scoren. Neymar vond tot twee keer toe Manuel Neuer op zijn weg, trof één keer de lat en één keer de paal. En dat allemaal in de eerste helft. Mbappé mocht alleen op Neuer afsprinten, maar de assistents­cheidsrech­ter stak de vlag de hoogte in. Dat mag hij alleen nog doen bij flagrant buitenspel, maar de Italiaanse official liet zich in de luren leggen door de snelheid van de Franse Ninja Turtle. Herhaalde beelden wezen uit dat het buitenspel allesbehal­ve duidelijk was. Bayern München – opnieuw met Eric Maxim Choupo-Moting en zonder Robert Lewandowsk­i – was alleen in de beginfase van de wedstrijd gevaarlijk. Een tegenvalle­nde Leroy Sané had eens een bal naast gekruld, maar daar was het bij gebleven. Tot vijf minuten voor rust Kingsley Coman voorzette, Thomas Müller en David Alaba op Keylor Navas knalde. Choupo-Moting sprong honger dan Presnel Kimpembé om de 0-1 binnen te koppen. Bayern had nu nog één doelpunt nodig om door te gaan.

De wedstrijd bleef spannend met een kans van Mbappé voorlangs en een afstandskn­al van Alaba.

Navas, die bij vijf pogingen nooit was gesneuveld in de kwartfinal­es van de Champions League, pakte uit met een geweldige redding.

Mbappé buitenspel

In de tweede helft ging het festival aan kansen door, al sloop stilaan de stress in de wedstrijd. Opnieuw Alaba mikte naast en na een heerlijke actie van Angel Di Maria kwam Neymar net te kort om de bal binnen te werken. De wedstrijd leek steeds meer op een kopie van de heenmatch. De thuisploeg die het beste van de kansen had, maar de bezoekers die konden scoren.

Een kwartier voor tijd leek Kylian Mbappé de wedstrijd beslist te hebben. De Franse spits ging nog maar eens op snelheid door en knalde het leer voorbij Neuer. De lijnrechte­r had zijn vlag deze keer wijselijk naar beneden gehouden, maar de scheidsrec­hter keurde het doelpunt wel af voor buitenspel. En dus bleef het uitkijken voor een tweede Duitse goal. Sané probeerde het eens met rechts, maar zag zijn poging voorlangs gaan. Kingsley Coman kon net geen kracht achter zijn kopbal zetten. Maar ook Manuel Neuer deed nog zijn bijdrage, door als een libero uit te komen en de bal voor de aanstormen­de Neymar weg te tackelen.

PSG verloor met dezelfde score als het vorig jaar de Champions League-finale vergooide tegen Bayern München. Maar deze keer is het resultaat radicaal anders. Op basis van de drie doelpunten in de Allianz Arena trakteren de Parijzenaa­rs zich op een halve finale tegen Manchester City of Borussia Dortmund.

Die wedstrijde­n worden op 27 of 28 april (heen) en 4 of 5 mei (terug) gespeeld.

?? FOTO ICON SPORT ?? Kylian Mbappé raasde met zevenmijls­laarzen door de Duitse defensie.
FOTO ICON SPORT Kylian Mbappé raasde met zevenmijls­laarzen door de Duitse defensie.