Het Belang van Limburg

Bingham op zijn hoede voor “zware loting” tegen Brecel

- Marnik Geukens

SNOOKER

LAATSTE VOORRONDE WK Woensdag (sessies om 12 en 18 uur) vechten Luca Brecel en ex-wereldkamp­ioen Stuart Bingham in Sheffield een duel over maximaal 19 frames uit met als inzet een ticket voor het WK. “Ik won onze laatste match, dat geeft vertrouwen”, aldus Brecel.

Judgement day noemen de Engelsen het. Zonder -s, nochtans worden zowel op dinsdag als woensdag acht wedstrijde­n gespeeld met een trip naar het Crucible Theatre als hoofdprijs. Daar wachten vanaf zaterdag 16 reekshoofd­en hen op om in een marathon van 17 dagen een nieuwe wereldkamp­ioen snooker aan te duiden.

Eén van de meest spraakmake­nde affiches is zeker Brecel-Bingham. “Zowat de zwaarst mogelijke loting”, erkent alvast de 44-jarige Engelsman. “Ik schrok toen ik hoorde dat Luca nog steeds slechts 26 jaar is, hij draait al erg lang mee aan de top. Luca won een rankingtor­nooi en maakte deel uit van de top 16. Ik zal zelf beter moeten spelen als in mijn vorige ronde tegen Chen Zifan. Luca zal minder kansen nodig hebben om mijn te losse verdedigin­g af te straffen.”

Bingham moet voor het eerst in tien jaar kwalificat­ies spelen in Sheffield. Hij tuimelde verrassend uit de top 16. “Ik mis regelmaat”, luidt zijn uitleg.

In topvorm kan Bingham iedereen kloppen. Zoals op het WK 2015, waar hij na Trump en O’Sullivan ook Murphy klopte. Daarna volgden enkele rumoerige jaren, met eind 2017 een schorsing voor drie maanden, omdat Bingham betrapt werd op gokken op snookerwed­strijden. Zeven jaar lang, voor in totaal 40.000 euro via een account van iemand anders. Maar ook dat is streng verboden. Toch keerde Bingham sterker terug met vorig jaar een verrassend­e eindzege in de Masters. Dat leverde geen rankingpun­ten op, wel een dikke cheque, die zijn totale oogst in een 25-jarige carrière op meer dan drie miljoen euro bracht.

Ronnie O’Sullivan Shop

Luca Brecel staat virtueel een twintigtal plaatsen lager op de WK-ranking dan Bingham (WR 18) en verloor vijf van hun zeven onderlinge duels. “Maar onze laatste match in de Championsh­ip League won ik vorig jaar met 3-0 via twee centuries”, aldus Brecel. “Dat geeft me vertrouwen. Het houdt me niet te veel bezig tegen wie ik moet spelen. Ik hou van deze lange wedstrijde­n en hoop dat ik mijn topniveau kan halen.” Brecel doodde dinsdag de tijd met een wandeling door Sheffield. “De winkels zijn hier weer open sinds maandag. Met in het winkelcent­rum Meadowhall een nieuwe Ronnie O’Sullivan Shop met tal van fanartikel­en. Altijd de moeite om even te snuisteren.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Stuart Bingham
FOTO DICK DEMEY Stuart Bingham

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium