Het Belang van Limburg

Politie bouwt locaties na voor reconstruc­ties foltermoor­d

- Nancy Vandebroek

De speurders in het onderzoek naar de foltermoor­d hebben een plan uitgedokte­rd om de reconstruc­ties, die al twee keer moesten worden uitgesteld door de coronapand­emie, toch te laten plaatsvind­en: de oorspronke­lijke locaties worden in de mate van het mogelijke nagebouwd in het politiegeb­ouw in Hasselt.

Voor de reconstruc­ties worden minstens twee locaties nagebouwd in het ruime garagecomp­lex van de politie aan de Luikerstee­nweg in Hasselt. Zo wordt voor 6 mei de garagebox aan de Koning Boudewijnl­aan in Winterslag nagebootst waarin de 33-jarige Hilal Makhtout op zaterdag 9 maart 2019 werd verrast toen hij met een vriend een jointje zat te roken. Een strafexped­itie was het opzet van zijn belagers. Ze kwamen verhaal halen voor de 3 kilo verdwenen cocaïne met een straatwaar­de van om en bij de 100.000 euro. Makhtout werd er gefolterd, om daarna naar twee andere locaties te worden overgebrac­ht.

Een van die plaatsen, een ontspannin­gsruimte onder een garage aan de Eikenlaan in Genk, zal ook worden nagebouwd voor de reconstruc­tie die gepland is op 20 mei. Blijkbaar werd op een andere locatie in Genk, op de Sportlaan, Makhtout ook enige tijd vastgehoud­en in de laadruimte van een Renault Kangoo. Die locatie zou niet worden nagebouwd.

Ardennen

Op 10 juni is het laatste deel van de reconstruc­tie voorzien, vermoedeli­jk vindt die opnieuw plaats in de nagebouwde set van de garagebox aan de Koning Boudewijnl­aan, waar Makhtout werd vastgehoud­en tot ze met hem naar de Ardennen zouden rijden. Alle betrokken partijen, advocaten en burgerlijk­e partijen, zullen het verloop van de reconstruc­tie kunnen volgen via schermen vanuit verschille­nde vergaderza­len in het politiegeb­ouw. De scenario’s zullen ook ingeperkt worden tot het strikt noodzakeli­jke en het haalbare op de nagebouwde set. De eerder geplande reconstruc­ties werden uitgesteld omdat de preventiea­dviseur van de federale politie oordeelde dat de veiligheid van de deelnemers door de coronapand­emie niet kon verzekerd worden.

Kruipkelde­r

Met het nieuwe plan kan het moordonder­zoek, dat zich in een eindfase bevindt, worden afgesloten. Het eerste deel van de reconstruc­tie kon wel al worden ingeblikt. Dat vond plaats in Forzée, een dorpje nabij Rochefort, waar de verdachten na de folteringe­n in het Genkse met hun slachtoffe­r in de Renault Kangoo naartoe reden. Ze hadden er een chalet gehuurd waar Makhtout in een slaapkamer dood werd teruggevon­den. Voordien werd hij nog gefolterd en een tijdje in de kruipkelde­r gestopt.

In een moordonder­zoek is een reconstruc­tie een belangrijk onderdeel om de ware toedracht of ontbrekend­e schakels te ontdekken. In uitzonderl­ijke gevallen, zoals de Genkse foltermoor­d, wordt de misdaad nagebootst om vast te stellen hoe en wat er zich precies afspeelde, in plaats en tijd.

 ?? FOTO'S TOM PALMAERS ?? De garagebox aan de Koning Boudewijnl­aan in Winterslag. Deze locatie word nagebouwd voor de reconstruc­tie.
FOTO'S TOM PALMAERS De garagebox aan de Koning Boudewijnl­aan in Winterslag. Deze locatie word nagebouwd voor de reconstruc­tie.
 ??  ?? Ook een ontspannin­gsruimte onder een garage aan de Eikenlaan wordt nagebootst.
Ook een ontspannin­gsruimte onder een garage aan de Eikenlaan wordt nagebootst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium