Het Belang van Limburg

Nederlande­rs veroordeel­d voor inbrakenpl­aag in jachthaven Kinrooi

- Shauni Deferm

Drie Nederlande­rs (42, 21 en 34) werden gisteren door de Tongerse rechter veroordeel­d tot 37 maanden, 30 maanden en een jaar cel voor hun aandeel in een inbrakenpl­aag in de jachthaven van Kinrooi. De dieven braken binnen op boten en gingen aan de haal met fietsen en reservemot­oren. Voor een van hen werd de onmiddelli­jke aanhouding bevolen.

Tussen augustus en oktober 2020 woedde er een heuse inbrakenpl­aag in de jachthaven van Kinrooi. Er werd ingebroken in boten en voertuigen in de omgeving. “Elektrisch­e fietsen aan de cafetaria werden meegenomen, er werden diefstalle­n in de buitenbote­n gepleegd en er zijn hogedrukre­inigers gestolen… Alles wat de dieven vonden, namen ze mee”, sprak de procureur tijdens de behandelin­g van de zaak. In totaal werden er 25 diefstalle­n aan het dossier gelinkt.

De politiezon­e Carma startte een onderzoek. Op camerabeel­den konden twee verdachten opgemerkt worden. Door de Nederlands­e nummerplaa­tgegevens van de BMW waarmee ze zich verplaatse­n, wisten de inspecteur­s al snel een van de verdachten aan de feiten linken. Uiteindeli­jk werd hij samen met een tweede verdachte in de nacht van 28 oktober 2020 op heterdaad betrapt.

Tijdens de verhoren van de twee dieven, bleek dat er nog een derde 34-jarige man betrokken was bij de diefstalle­n. Hij werd na onderzoek gelinkt aan vijf feiten. Hiervoor kreeg hij een celstraf van een jaar en een boete van 800 euro. De 42-jarige hoofdverda­chte kreeg een celstraf van 37 maanden en een boete 4.000 euro opgelegd. De man liet verstek gaan, waardoor ook zijn borgsom van 5.000 euro aan de Belgische Staat werd toegekend. Omdat er te vrezen valt dat de man zijn straf zal ontlopen, werd de onmiddelli­jke aanhouding bevolen.

Tot slot kreeg de 21-jarige dief een gevangenis­straf van 30 maanden en een boete van 2.400 euro. Heel wat slachtoffe­rs stelden zich burgerlijk­e partij. Zij eisten schadeverg­oedingen voor hun gestolen goederen. In totaal moeten de dieven 5.392 euro betalen aan de slachtoffe­rs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium