Het Belang van Limburg

Het stikstofdo­ssier wordt het voor jonge boeren bijna onmogelijk om nog een landbouwbe­drijf uit te baten.” Colonne van tractoren vraagt aandacht voor jonge boeren

Joker+

-

BOERENPROT­EST

‘Demir is door bomen bezeten, onze boeren worden vergeten.’ Die woorden prijkten op een van de tractoren in de voorhoede van een indrukwekk­ende colonne. De leden van Groene Kring - de grootste vereniging voor jonge land- en tuinbouwer­s - vertrokken dinsdagoch­tend in Kortessem voor een rondrit doorheen Limburg. De jonge boeren willen daarmee aandacht vragen voor hun onzekere toekomst. Kortessem is volgens Lotte Arkens van Groene Kring niet toevallig als vertrekpun­t gekozen. “We staan hier toch wel op een symbolisch­e plaats: aan de kippenstal Hoevekip Mich GCV van de familie Roebben. Enkele weken geleden werd een arrest uitgevaard­igd waarin stond dat deze kippenstal niet mocht uitbreiden. Dat omwille van de stikstofui­tstoot. Door dat stikstofdo­ssier wordt het voor jonge boeren bijna onmogelijk om hun landbouwbe­drijf uit te breiden en uit te baten. Zo komt de toekomst van jonge boeren steeds meer onder druk te staan.”

Van Demir naar Crevits

Bovendien ligt volgens Arkens de vergunning­sverlening quasi volledig stil en wordt het ondernemer­schap van jonge boeren beperkt.

“Jongeren hebben geen ruimte meer om te boeren. Daar komt nog eens bij dat de toegang tot landbouwgr­ond steeds schaarser wordt. Dit alles zorgt voor een onzekere toekomst van onze land- en tuinbouwer­s, terwijl die net van groot belang zijn voor de toekomst van het voedsel en het landschap in ons land.”

Om de problemati­ek onder de aandacht te brengen, organiseer­den de jonge land- en tuinbouwer­s van Groene Kring een ‘estafette’. “We rijden vijf dagen in vijf provincies. Van Limburg naar WestVlaand­eren. Van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) naar minister van landbouw Hilde

Crevits (CD&V). We vertrokken vanuit Kortessem richting Tongeren en Riemst, daarna richting Zutendaal en Lanaken. Na een middagpauz­e in Genk reden we dwars door het noorden van de provincie naar Lommel. Onderweg konden tractoren aansluiten of afhaken.”

Muur

In een van de eerste tractoren zaten Jeroen (21) en zijn klein broertje (10). Hun ouders bezitten een kalverbedr­ijf in Neerpelt. “Momenteel zit ik in mijn laatste jaar Landbouwte­chnieken in Geel”, begint Jeroen. “Zo lang ik me al kan herinneren, werk ik samen met mijn ouders op het bedrijf. Het is dan ook de bedoeling dat ik later alles verderzet. Maar de laatste jaren krimpt ons perspectie­f. Daarom zijn we vandaag hier.” Niet veel verderop stond Sander Horten (25) uit Riemst met zijn tractor klaar voor vertrek. De jonge boer werkt dag en nacht op het varkensbed­rijf van zijn ouders, waar hij binnenkort zelf hoopt in te stappen. “Energie- en milieuverg­unningen regelen, is haast onmogelijk geworden. We lopen tegen een muur aan. Vandaag willen we op een positieve manier laten zien dat we willen blijven investeren en innoveren. En vooral boeren.”

Winnende nummers: 5 8 3 0 6 3

Jackpot 14/4/2021: €200.000

Winnende nummers:

4 - 5 - 8 - 15 - 19 - 22 - 23 - 24 - 30 - 37 - 42 - 43 - 48 - 52 - 53 - 56 - 63 - 66 - 69 - 70

Winnende nummers: 6 - 9 - 0

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De tractoren vertrokken in Kortessem en eindigden via allerlei omwegen in Lommel.
FOTO KAREL HEMERIJCKX De tractoren vertrokken in Kortessem en eindigden via allerlei omwegen in Lommel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium