Het Belang van Limburg

Deze week nog nachtwerk voor fruitteler­s

- Jozef Croughs

Het blijft de volgende nachten druk voor de Haspengouw­se fruitteler­s want volgens de weersvoors­pellingen is er nog altijd kans op nachtvorst. En dus wordt alles uit de kast gehaald om de temperatuu­r in de plantages toch maar een paar graden te verhogen: vuurpotten, windmolens, beregening én ‘frostbuste­rs’.

Volgens Jef Vercammen van het Proefcentr­um voor Fruitteelt is het gevaar nog niet geweken. “Het was de afgelopen twee nachten erg koud. De schade valt voorlopig mee, op en paar uitzonderi­ngen na, vooral op lagergeleg­en percelen. Maar we mogen nog niet te vroeg victorie kraaien, want de koude is nog niet afgelopen, de sneeuw en hagel van de afgelopen dagen zijn daar ook niet vreemd aan”, zegt Vercammen, die waarschuwt dat het kwik nog kan dalen tot -4 of zelfs -6° Celsius, zeker in vroege ochtendure­n. Naast de vrees voor nachtvorst is ook de bestuiving en de vruchtzett­ing bij de vroege bij kersenrass­en dit jaar problemati­sch. “Door de koude is er geen bijenactiv­iteit en dat zal ongetwijfe­ld sporen nalaten bij de teeltopbre­ngsten”, denkt Vercammen.

Teler Theo Billen heeft voor de tweede nacht zijn vuurpotten in stelling gebracht. “Het risico op nachtvorst zal vermoedeli­jk wel een paar dagen aanhouden en dat vergt extra inspanning­en en investerin­gen. Een nacht overslaan kan fataal zijn. De bloesems staan nu al 10 dagen open, maar door de lage temperatur­en is er geen bijenactiv­iteit. De precieze gevolgen hiervan zijn pas binnen enkele weken zichtbaar”, zegt Billen.

Warme lucht

Bij Royal Fruit Company is het alle hens aan dek om de kersenplan­tages voor de nachtvorst te vrijwaren. “Wij plaatsen 400 vuurpotten per hectare. Een must om een jaar intensieve arbeid niet in rook te zien opgaan. Daarnaast hebben wij drie windmolens die op volle toeren draaien om de koude en warme luchtlagen te mengen en zo een paar graden winst te maken. Waar we deze middelen niet kunnen inzettten, hebben we overkappin­g. Dat beschermt tegen de nachtvorst én hagel”, zegt zaakvoerde­r Raf Gielen.

 ?? FOTO'S JCR ?? Vuurpotten en beregening zijn maar twee van de vele technieken om de bloesems te beschermen tegen de vorst.
FOTO'S JCR Vuurpotten en beregening zijn maar twee van de vele technieken om de bloesems te beschermen tegen de vorst.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium