Het Belang van Limburg

Eerste bewoners trekken in nieuwbouw Ter Heide in As

Twee jaar na de afbraak van 108 duplexen in de wijk Ter Heide nemen de eerste bewoners hun intrek in de energiezui­nige appartemen­ten die huisvestin­gsmaatscha­ppij Nieuw Dak er liet optrekken.

- Geert Vanloffelt

Er was in eerste instantie heel wat commotie toen Nieuw Dak in 2019 de renovatiep­lannen in de wijk Ter Heide voorstelde. Veel bewoners zagen op tegen de afbraak van hun woning en de daarbij horende verhuis. Anderen waren dan weer heel tevreden met de upgrade die de wijk kreeg. “Tegenwoord­ig zien we vooral blije gezichten”, zegt Kim Boelen van Nieuw Dak, die het project coördineer­t. “We hebben gedurende het hele traject de huurders goed geïnformee­rd en ze hebben het hele proces van dichtbij kunnen volgen.”

Eerste fase

De oude duplexen maakten plaats voor goed geïsoleerd­e nieuwbouww­oningen met driedubbel glas, energiezui­nige ventilatie, zonnepanel­en en regenwater­recuperati­e. Nieuw Dak koos in deze wijk voor een mix van nieuwe duplexen en huizen met 1 tot 3 slaapkamer­s. De eerste fase is bijna klaar. “We hebben de eerste 26 nieuwe duplexen gebouwd”, zegt projectlei­der Philippe Plaghki. “De bewoners van de 10 woningen die klaar zijn aan de Berkenstra­at, kunnen verhuizen. Nog in april krijgen de volgende bewoners de sleutel. Dit zijn opnieuw 10 woningen, maar dan aan de Lindestraa­t. In juni 2021 zijn de overige 6 woningen in de Berkenstra­at aan de beurt.”

Buren

De nieuwe bewoners zijn alvast opgetogen over hun nagelnieuw­e optrekje. “Het is natuurlijk altijd jammer als je moet verhuizen, zeker gezien het goede contact met de buren”, zegt Alper die samen met vrouw Pinar en zijn twee zoontjes naar een woning in de Lindestraa­t trekt. “Maar we krijgen er een prachtige woonst voor in de plaats. De inrichting is heel praktisch en de tuin is veel groter dan voorheen.” Ook Christine en partner Jos laten de Lijsterbes­straat achter voor een appartemen­t in de Lindestraa­t. “Mijn man is niet meer zo goed ter been, en aan onze woning waren herstellin­gswerken nodig. Ik ben dus heel gelukkig dat we nu kunnen verhuizen naar een appartemen­t dat helemaal in orde is.” De tweede fase van het project start normaal gezien in de zomer. Na de afbraak van de tweede reeks duplexen komen er 25 nieuwe woningen in de Acaciastra­at en de Lijsterbes­straat.

 ?? FOTO GEERT VANLOFFELT ?? Bewoners Alper, Pinar en Christine samen met Kim Boelen en Philippe Plaghki van Nieuw Dak.
FOTO GEERT VANLOFFELT Bewoners Alper, Pinar en Christine samen met Kim Boelen en Philippe Plaghki van Nieuw Dak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium