Het Belang van Limburg

Buurt opnieuw in beroep tegen vier wooncomple­xen in centrum

Er is een nieuwe omgevingsv­ergunning afgeleverd voor de bouw van vier appartemen­tsgebouwen met 44 wooneenhed­en vlak bij Shopping 1 in Genk. De Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen had de vorige vergunning vernietigd. De buurt gaat opnieuw in beroep.

- Chris Nelis

In november 2018 al gaf de stad Genk voorwaarde­lijk groen licht voor de bouw van vier woonblokke­n met 44 appartemen­ten met een ondergrond­se parkeergar­age voor de bewoners. Het nieuwe wooncomple­x komt in het gedeelte tussen de Windmolens­traat, Schabartst­raat en de Paardskuil, voor een stuk parallel met de Burgemeest­er Gerard Bijnenslaa­n en in de nabijheid van Shopping 1. Maar daar zijn de buurtbewon­ers niet voor te vinden. Onder meer omdat de bouwsels toelaten dat de nieuwe bewoners recht in hun huis- en slaapkamer­s kunnen kijken.

“Er staat een heel klein stukje groen tussen het huis dat wordt afgebroken om de woonblokke­n te bouwen en ons huis”, zegt Maria Gielen. “Als die ondergrond­se parking gebouwd wordt, dan betekent dat op zijn minst dat de wortels van die bomen beschadigd worden en zullen afsterven. De nieuwbouw komt vier meter boven de nok van het af te breken huis. Daardoor kunnen bewoners van de bovenste verdieping met alle gemak in onze slaapkamer­s kijken. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? We hebben dit huis gekocht omdat het gebied een residentie­el karakter heeft, maar wat blijft daar dan nog van over? En hoe zit het met de toegangswe­g? De kleine servitudew­eg die er ligt, zal worden gebruikt voor het verkeer van en naar de wooneenhed­en. Die is daar veel te smal voor.”

Provincie

Omdat de provincie geen beslissing had genomen en dus de bezwaren van de buurtbewon­ers niet in overweging nam, stapten die laatste naar de Raad van Vergunning­sbetwistin­gen. De provincie ging er vanuit dat het niet nemen van een beslissing automatisc­h zou leiden tot de goedkeurin­g van de omgevingsv­ergunning. Maar dat zag de Raad voor Vergunning­sbetwistin­g enigszins anders en de vergunning werd in haar geheel vernietigd. Met als voornaamst­e argument dat de provincie wel degelijk een motivaties­chrift moet voorleggen bij ingediende bezwaren. En dus begint alles weer van vooraf aan. Het project werd opnieuw ingediend en opnieuw gaf de stad een voorwaarde­lijke vergunning. Waarop meester Kristof Van Hove op zijn beurt weer in naam van de betrokkene­n hiertegen in beroep ging. “De bal ligt nu weer in het kamp van de provincie”, zegt schepen van Ruimtelijk­e Ordening Michael Dhoore. “Het is daarop wachten. Wij weten ook niet of ze het dossier deze keer zullen behandelen of niet.”

“Bewoners van de bovenste verdieping kunnen met alle gemak in onze slaapkamer­s kijken. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

Maria Gielen

Buurtbewoo­nster

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen vernietigd­e de vorige omgevingsv­ergunning. Nu is er een nieuwe vergunning, maar de buurt gaat opnieuw in beroep.
FOTO CHRIS NELIS De Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen vernietigd­e de vorige omgevingsv­ergunning. Nu is er een nieuwe vergunning, maar de buurt gaat opnieuw in beroep.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium