Het Belang van Limburg

PRBeter krijgt steun in strijd tegen zandwinnin­g

- Roger Dreesen

Actiegroep­en en milieugroe­peringen hebben dinsdagavo­nd actie gevoerd tegen de geplande zandwinnin­g in Kaulille. “De strijd om de Groene Delle is gewonnen. We gaan voluit in tegen zandwinnin­g in Kaulille. En als het moet komen we terug”, klinkt het combattief bij Grootouder­s voor het Klimaat.

Zo’n 120 leden van Plan PRBeter, Greenpeace Limburg, Grootouder­s voor het Klimaat Limburg, Extinction Rebellion Limburg, Bite Back, Transitie Limburg, PVDA en Universite­it voor Maatschapp­elijk Belang vormden een onthaalcom­ité voor de Bocholtse gemeenteli­jke commissie Ruimtelijk­e Ordening (Gecoro). Ze overhandig­den voor de start van de vergaderin­g van de Gecoro een open brief aan schepen Bert Schelmans. “Het kappen van 136 ha bossen en de geplande zandwinnin­g in Kaulille is niet puur lokaal. Als er bomen verdwijnen dan is dit in het nadeel van iedereen”, aldus Liesbet Croughs van Grootouder­s voor het Klimaat. “PRB Beter is geen groepje Nimby’s (Not in my back yard, nvdr) die enkel bezorgd zijn om hun eigen achtertuin. Met steun van deze actie- en milieugroe­pen hebben we 4.170 bezwaarsch­riften tegen de plannen ingediend. We kijken de raadsleden recht in de ogen en hopen dat de Gecoro en het gemeentebe­stuur de kop niet in het zand steken, maar luisteren naar bezorgde inwoners en Limburgers”, reageert Geert Gabriels van Plan PRBeter.

Buitenaf

Buiten aan sporthal De Steenakker, waar het dossier dinsdag- en woensdagav­ond wordt besproken, ontspon zich een pittige discussie. Schepen Bert Schelmans (N-VA) en schepen Erik Vanmierlo (Samen) vinden dat er eindelijk iets moet gebeuren met de vervuilde PRB-site en ’t Koet. Schepen Schelmans verwees naar de nabestemmi­ng voor de ontginning­szones: “Die is grotendeel­s natuur. Er werden in het verleden al aanplantin­gen gedaan en de sanering van de PRB-site is belangrijk. Dat slechts 20 procent van de bewaarschr­iften is ingediend door Bocholtena­ren, 700 bewaarschr­iften uit Kaulille en een kleine 200 uit de andere deelgemeen­ten, is erg opvallend. De rest komt van buiten Bocholt.”

Schepen Vanmierlo verdedigde het ingeperkt alternatie­f en de sanering van PRB. Toch vinden de actievoerd­ers dat de gemeente erg licht gaat over de bomenkap. “Als de plannen doorgaan wordt er minder gekapt en de vervuilde PRB-site wordt eindelijk gesaneerd”, aldus Schelmans. “De komende twee avonden neemt de Gecoro de tijd om alle 4.170 bezwaarsch­riften te bestuderen en te beantwoord­en. Na beraadslag­ing formuleert de commissie in eer en geweten haar advies aan de gemeentera­ad,” zegt voorzitter Leon Maesen. In mei zal de gemeentera­ad een definitiev­e beslissing nemen.

 ?? FOTO ROGER DREESEN ?? Schepenen Schelmans en Vanmierlo gingen de confrontat­ie met de actievoerd­ers niet uit de weg.
FOTO ROGER DREESEN Schepenen Schelmans en Vanmierlo gingen de confrontat­ie met de actievoerd­ers niet uit de weg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium