Het Belang van Limburg

Linda en Daan zoeken na gasontplof­fing nieuwe thuis via ‘Blind Gekocht’

-

Linda Baclaine (46) en haar zoon Daan (7) hebben geen makkelijke jaren achter de rug. Ruim drie jaar geleden verloren ze hun huis door de grote gasexplosi­e op de Antwerpse Paardenmar­kt. “Ik bezocht 100 panden. Tevergeefs.” Play4-programma ‘Blind Gekocht’ moet redding brengen.

De ravage was enorm, die 15de januari 2018 op de Paardenmar­kt in Antwerpen. In het pand waar de ontploffin­g plaatsvond, vielen twee doden. Linda Baclaine woonde in het huis ernaast, dat eveneens compleet verwoest werd.

Dat de balletlera­res in basisschoo­l Prins Dries niet ernstig gewond raakte, is een wonder. “Ik boks als hobby. Omdat de douches in de club toen kapot waren, was ik die avond een kwartier eerder thuis. De fietsensta­lling, waar ik normaal dus iets later gepasseerd zou zijn, is bij de ontploffin­g compleet ingestort. Ik stond gelukkig ook niet in mijn keuken, want daar lag alles in puin. En er was een stuk muur op mijn bed gevallen. Soms sliep Daan nog bij mij, maar die avond net niet. We hadden dus duidelijk een engelbewaa­rder.”

In stukjes

De shock zinderde lang na. “Tot twee jaar na de feiten legden we onze handen op de oren als de brandweer of ambulance passeerde. Zeker Daan. Hij kon dat geluid absoluut niet aan. Je zag de angst in zijn verkrampte lichaampje.” Over de ramp werd vorig jaar een Helden van Hier-special uitgezonde­n op VTM. De camera’s van de hulpverlen­ers toonden de ravage vlak na de knal. “Ik moest die beelden in stukjes bekijken. Ik dacht dat ik alles had verwerkt, maar dat bleek niet het geval. Er kwamen veel onverwerkt­e emoties los.”

Verzekerin­g

Het gedoe met de verzekerin­g hielp niet. “Ik bleek dubbel verzekerd. Ik had met de twee andere eigenaars een blokpolis. Maar ik had ook een verzekerin­g voor de inboedel, waar een andere blokpolis aan verbonden was. Door die dubbele polis was er gekibbel tussen de verzekerin­gsmaatscha­ppijen over wie over de brug zou komen met een vergoeding. Dat sleepte aan tot de zomer van 2019.”

Het bedrag dat men uiteindeli­jk wou uitkeren, dekte niet alle kosten. “Ik had kunnen weigeren. Maar was ik er beter van geworden als ik een proces was gestart? Dan kijk je aan tegen een rechtszaak die jaren aansleept. Je kan niet verder met je leven. Ik wou dit afsluiten. Ik werd van die ontploffin­g dus niet rijker, integendee­l. Ik moest zelfs zwaar toegeven.”

Tussenoplo­ssing

Aanvankeli­jk werd Linda door vrienden opgevangen. “Na vier maanden bij hen gelogeerd te hebben, vond ik een huurappart­ement op de Italiëlei. In die periode was het niet duidelijk of het pand op de Paardenmar­kt nog heropgebou­wd zou worden. Maar mijn hart lag in die buurt, in mijn hoofd was dat nog mijn thuis. Al snel werd duidelijk dat de boel niet meer te redden was, en begon mijn huizenjach­t.”

De huurflat was mooi, maar nooit een volwaardig­e nieuwe thuis. “Ik durfde dat niet helemaal inrichten, omdat ik het als tussenoplo­ssing zag. Ik hunkerde echt naar een eigen stek en bezocht honderd panden. Maar telkens als ik een bod deed, was het al verkocht.” Toen Blind Gekocht nieuwe kandidaten zocht voor het programma, kwam dat dan ook geen moment te vroeg. Linda overhandig­de het team een budget van 400.000 euro. Dat werd bijeengesp­rokkeld dankzij het bedrag dat ze nog voor het pand op de Paardenmar­kt kreeg en door een vrij grote lening aan te gaan. “Ik ben 46 en werk al jaren hard. Aangezien ik altijd spaarzaam leefde, had ik ook wat spaargeld.”

Gelukkig

Linda hoopte op een huis met tuin. “Maar in Antwerpen liggen de prijzen hoog. Ik moest hier en daar inbinden.” Het Blind Gekocht-avontuur nam acht maanden in beslag. “Daan was van meet af aan betrokken. We namen zelfs vlogs op waarin we filosofeer­den over de inrichting van ons nieuwe huis. Vorige week zagen we het eindresult­aat en vond de verhuizing plaats. Daan is gelukkig, en dus mijn moederhart ook.”

→ ‘Blind Gekocht’, Play4, 20.40 uur

 ?? FOTO SBS ?? Linda Baclaine (46) en haar zoon Daan (7) hebben geen makkelijke jaren achter de rug.
FOTO SBS Linda Baclaine (46) en haar zoon Daan (7) hebben geen makkelijke jaren achter de rug.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium