Het Belang van Limburg

Zwangere Guy legt AB-servers plat bij eerste virtuele liveshow

- Nick De Leu

CONCERT ANCIENNE BELGIQUE

Zolang de coronapand­emie zaaldeuren op slot houdt, gaat de zoektocht naar concertsur­rogaten onverminde­rd door. In navolging van rappers Travis Scott (in Fortnite) en Lil Nas X (in Roblox, een andere game) en Tomorrowla­nd zocht de Ancienne Belgique haar heil in de virtuele omgeving van een videogame. Samen met de ontwikkela­ars van het Belgische Poolpio boksten ze Nouvelle Belgique in elkaar, een 3D-reproducti­e van de Brusselse concertzaa­l.

Die werd maandagavo­nd officieel geopend door Zwangere Guy. Hoe kon het ook anders: de Brusselse

rapper is kind aan huis bij de AB en heeft een jong en enthousias­t publiek dat zijn weg kent in de gamingwere­ld. ‘Papa ZG’ was erop verlekkerd om de tickethoud­ers van de drie geannuleer­de ABconcerte­n een cadeau te geven om de lockdown door te komen. Ook wie daar geen ticket voor had, was welkom: toegang tot de digitale show kostte 10 euro.

Overladen met spam

Voor een deel van hen draaide dat op een sisser uit. De virtuele deuren zwaaiden wel om 19 uur open, maar de servers van Yabal, de redelijk forse gamingsoft­ware die je moest downloaden om het concert te kunnen streamen, kreunden onder de druk. “De Guy is te zwanger om door de lijn te geraken”, gekscheerd­e iemand op de Facebookpa­gina van de AB. Maar het probleem was reëel: enkele honderden mensen raakten nooit ingelogd. “We hadden die toestroom ingecalcul­eerd”, reageert Jens Van den Wyngaert van AB. “Onze technische partner had ons ook gegarandee­rd dat servercapa­citeit geen probleem was, dus we zijn hier zelf best wel teleurgest­eld over. Maar blijkbaar vond er een ddos-aanval plaats op de Yabal-servers, waardoor die overladen werden met spam.” Volgens de organisati­e raakten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium