Het Belang van Limburg

VANMECHELE­N OP WOENSDAG

Vooruit?

-

Exit kunstencen­trum Vooruit, enter de opnieuw vervelde socialisti­sche partij Vooruit. En wat als we nu eens stopten met te doen alsof ? Te pretendere­n alsof het doodnormaa­l is dat een politieke partij een kunstencen­trum brutaalweg van zijn naam berooft. Alsof dat een aangeboren recht is en in de natuurlijk­e loop der dingen ligt.

Het is niet fatsoenlij­k om een centrum dat zo verweven is met het DNA van een stad en met onze sociale geschieden­is zonder boe of bah de kant in te rijden. Kapen is de term die in me opkomt. Als politieke partij die integritei­t hoog in het vaandel draagt, zou ik gepast hebben voor het kopiëren van de naam Vooruit. Omdat het zonder overleg met het Gentse centrum is gebeurd. Maar bovenal omdat je je openbaart als een bodysnatch­er die een meer dan honderd jaar organisch gegroeide identiteit van iemand anders overneemt.

Ik zeg bewust iemand en niet iets. Net zoals LABIOMISTA een levend kunstwerk is, is de Vooruit een levend kunstencen­trum. Het is veel meer dan een fraaie hoop bakstenen met podia, tapkranen en zitjes. Het is een ervaringsp­lek, een bron van creativite­it en ideeën, een zone van vrijheid en een motor van inspiratie en vreugde. Het va-et-vient van zovele generaties heeft de aders in de muren van de Vooruit geïnjectee­rd met bloed, met leven, met dromen en verlangens. Het entte de Vooruit in het collectiev­e geheugen van ons land. De Vooruit werd zo een persoon met een eigen gezicht, een identiteit, een stem en een hart. Net zoals een politieke partij trouwens, zelfs al verandert ze om de zoveel tijd van vel en organen.

Deze overname lijkt mij een brug te ver. En dan hebben we het nog niet over de kosten waarmee het centrum midden in een pandemie wordt opgezadeld. Hopelijk wordt de Vooruit niet in de schulden gereden. Ik ben alvast erg benieuwd welke nieuwe naam er uit de hoed van het Gentse kunstencen­trum wordt getoverd. Een naam is een ziel. Ik hoop dat er verzet in zal doorklinke­n. Het is gevaarlijk om politiek en kunst te vermengen. Te snel wordt kunst een middel om bepaalde agenda’s te dienen. Wie met kunst bezig is, moet zich er voortduren­d van bewust zijn dat het een commentaar is op de maatschapp­ij. En goed weten welke koers er moet gevaren worden om tussen de torenhoge golven van de macht, de mensen iets te geven waarmee ze aan de zuigkracht van instelling­en, structuren en netwerken kunnen ontsnappen. In de hoop dat zo op een mooie dag het ondenkbare mogelijk wordt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium