Het Belang van Limburg

En de grote winnaar is Pfizer

Ze waren eerst. Ze werken het best. En ze hebben er als enige méér dan beloofd.

- Koen Baumers

CORONAVACC­IN PUURS

Er zijn de bezorgdhed­en over bijwerking­en van Johnson & Johnson – zes vrouwen in Amerika kregen een uiterst zeldzame bloedklont­er in de tweede week na vaccinatie. Er is de angst voor gelijkaard­ige bijwerking­en door AstraZenec­a – ons land dient het uit voorzorg niet meer toe bij mensen onder 56 jaar. Er is de irritatie rond Moderna – de leveringen komen heel onregelmat­ig toe.

En te midden van al dat onheil is er Pfizer. Nog in april, mei en juni worden er 50 miljoen extra vaccins over Europese landen verdeeld. Voor België gaat het om 1,28 miljoen vaccins extra. Er waren er tot nu toe al 1,8 miljoen van geleverd, tegen eind juni komen er nog eens 4,6 miljoen bij.

Opwarmertj­e

En dat voor het vaccin waar we oorspronke­lijk maar weinig belang aan hechtten. Akkoord, Pfizer was er als enige in geslaagd om nog in 2020 een vaccin goedgekeur­d te krijgen en leverde net voor Nieuwjaar symbolisch een eerste lading. Maar iedereen ging ervan uit dat de producent uit Puurs niet meer dan een opwarmertj­e zou zijn voor het échte werk begon. Bewaren bij min 70 graden: erg praktisch is dat niet. “Als er over drie maanden een vaccin is goedgekeur­d dat je gewoon in de koelkast kan bewaren, spreekt niemand nog van Pfizer”, zei UZ Brussel-CEO Marc Noppen in januari. We zijn nu drie maanden later, maar Pfizer heeft zich intussen ontpopt tot de sterkhoude­r van de vaccinatie­campagne. Bijna twee op de drie van de gevaccinee­rden kregen een Pfizer-prikje, en een inhaalbewe­ging is niet in zicht. Want de vaccins die van tevoren als werkpaard werden aangeduid, laten het afweten.

Pauze voor J&J

Johnson & Johnson bijvoorbee­ld.

De vaccinatie zou vrijdag beginnen, met 36.000 vaccins. Maar woensdag beslisten de Belgische ministers om toch nog even te wachten. En dat op vraag van de producent zelf, na verdachte bloedklont­ers in de Verenigde Staten. Volgende week buigen de experts zich opnieuw over de situatie.

Rond AstraZenec­a hangen gelijkaard­ige twijfels. Ook daar is sprake van dezelfde uiterst zeldzame bloedklont­er, wat ertoe leidde dat ons land dat vaccin tijdelijk niet meer toedient aan mensen onder 56 jaar. Denemarken besliste gisteren zelfs om er volledig

mee te stoppen.

Stabiele levering

Door al die bezorgdhed­en krijgt Pfizer het imago van het beste vaccin. Van wie een uitnodigin­g krijgt, hopen velen die merknaam op de brief te zien staan.

Dat het vaccin een werkzaamhe­id van 95 procent kan voorleggen, verhoogt die status alleen maar.

En dan is er nog de stabiele instroom. Pfizer voorspelt nu al maanden het aantal geleverde dosissen correct. Bij Moderna en AstraZenec­a is dat niet zo. De leden van de werkgroep Vaccinatie wachten tot ze écht geleverd zijn voor ze het geloven. En J&J staat al op pauze nog voor de instroom begon.

“Als het gaat om de leveringen van vaccins krijgen we meestal bijstellin­gen naar beneden. Het is heel plezant om te horen dat er nu eens een bijsturing van een andere orde is”, zegt Vlaams ministerpr­esident Jan Jambon (N-VA). De directie van Pfizer zal niet rouwig zijn om de tegenslag van zijn concurrent­en. De extra dosissen voor Europa leveren het bedrijf honderden miljoenen euro’s op. Voor jou als eindgebrui­ker kost het niets, maar Pfizer verdient 24 euro aan de twee dosissen die nodig zijn voor volledige vaccinatie. Bij J&J ben je volledig gevaccinee­rd voor omgerekend 7 euro, met AstraZenec­a voor 3,54 euro. Alleen Moderna is met omgerekend 30 euro nog duurder dan Pfizer.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium