Het Belang van Limburg

Eerste online supermarkt van ons land start in Hasselt

- Koen Snoekx

E-COMMERCE

HASSELT

Bij heel wat warenhuisk­etens kunt u vandaag al producten aan huis laten leveren, maar Hopr wordt de eerste volledig online supermarkt van ons land. Oprichter is Stijn Martens (40) uit As, die Hopr eigenlijk begin vorig jaar al wilde lanceren, toen de coronacris­is stokken in de wielen stak. “Maar de crisis heeft duidelijk gemaakt dat het belang van e-commerce en het online bestellen van voedingspr­oducten alleen maar is toegenomen”, zegt Martens. Volgende week maandag steekt Hopr dan van wal in Hasselt. “Vanaf 19 april starten we met de eerste leveringen aan een testgroep in Hasselt om te kijken hoe ons systeem in de praktijk werkt en of er op logistiek of technisch vlak nog aanpassing­en nodig zijn. Bedoeling is dat we tegen eind april Hopr lanceren voor alle inwoners van Hasselt en de deelgemeen­ten Sint-Lambrechts­Herk, Wimmerting­en, Kermt, Spalbeek, Kuringen en Stevoort”, zegt Martens.

Gratis levering

Vanaf eind april kunnen Hasselaren dus online hun boodschapp­en doen via de website Hopr.be. “Wie voor 22 uur ’s avonds bestelt en betaalt, krijgt zijn waren de dag nadien tussen 12 uur en 20 uur geleverd ”, zegt Martens. “Voor de levering kan je kiezen uit drie tijdsloten: 12u-15u, 15u18u en 18u-20u. Als we alle bestelling­en voor één bepaalde dag binnen hebben, dan kunnen we het tijdstip nog verder preciseren en gaan we de avond voor de levering kunnen zeggen of de klant ons bijvoorbee­ld tussen 12u en 13u kan verwachten.” Boodschapp­en aan huis laten leveren, kan bij Hopr vanaf een minimumbed­rag van 50 euro. “Wie voor meer dan 100 euro bestelt, krijgt zijn bestelling gratis thuis geleverd. Bestel je voor een bedrag tussen 50 en 75 euro dan betaal je 9,95 euro, een bedrag dat vergelijkb­aar is met wat Delhaize en Carrefour hiervoor aanrekenen. Voor een bestelling tussen 75 en 100 euro is de leveringsp­rijs 5,95 euro. Daarnaast gaan we ook met acties werken, waarbij je ook voor een bestelling tussen 50 en 100 euro een gratis bezorging kan krijgen.”

Verse producten

Het assortimen­t van Hopr is niet zo uitgebreid als in een supermarkt. “Ons aanbod is compleet, maar compact”, zegt Martens. “We verkopen verse producten zoals groenten, fruit, vlees, vis, brood of bereide maaltijden, maar we bieden ook bekende merkproduc­ten aan van bijvoorbee­ld Soubry, Danone, Herta, Spa of Cristal Alken. Maar we hebben dan wel alleen pasta van

Soubry en niet van andere merken. Wat hondenvoed­ing betreft, verkopen we bijvoorbee­ld de top tien van best verkochte voedingspr­oducten voor honden.” Hopr mikt vooral op voeding. “Het assortimen­t non-food zal zeer beperkt zijn”, zegt Martens. “Ook leveren we voorlopig nog geen diepvriesp­roducten, al kan dat in de toekomst mogelijk wel.” De prijzen van de producten van Hopr zijn volgens Martens marktconfo­rm. “Voor de verse producten zijn onze prijzen vergelijkb­aar met die van Delhaize. De andere producten, zoals droge voeding en drank, zullen een paar procenten duurder zijn. Maar die meerprijs is te rechtvaard­igen omdat de goederen ook aan huis geleverd worden.”

Andere steden

Hopr haalt zijn producten momenteel nog bij een niet nader genoemde groothande­l, maar wil in een volgende fase rechtstree­ks bij de producente­n bestellen. “Op die manier zullen we de prijzen nog wat kunnen drukken”, zegt Martens. Bedoeling is ook om op korte termijn uit te breiden naar andere gemeenten dan Hasselt. “We merken dat er ook al interesse is voor ons concept in steden buiten Limburg, zoals Antwerpen of Gent.” Martens is in ieder geval ambitieus . “Doel is om over drie à vijf jaar over heel België zo’n tien à vijftien volautomat­ische distributi­ecentra uit te bouwen, van waaruit onze elektrisch­e bestelwage­ns producten tot bij de mensen thuis kunnen leveren.”

Hopr start op met een beperkt budget. “Voorlopig heb ik zelf voor de financieri­ng gezorgd, maar er staat een groep geïnteress­eerde investeerd­ers klaar om op korte termijn het bedrijf mee te helpen uitbouwen”, aldus nog Martens.

 ?? FOTO RR ?? “De prijzen van onze producten zijn marktconfo­rm”, zegt Stijn Martens (40), oprichter van Hopr.
FOTO RR “De prijzen van onze producten zijn marktconfo­rm”, zegt Stijn Martens (40), oprichter van Hopr.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium