Het Belang van Limburg

Prikken voor de vrijheid

- DE KERN Timmie van Diepen

Het einde is nu echt wel in zicht. Zoveel is duidelijk na het Overlegcom­ité van woensdag. Binnenkort lonken de terrasjes en met een beetje geluk (en discipline van onze kant) wordt het een relatief normale zomer. Premier De Croo benadrukte het veelvuldig tijdens de persconfer­entie: alles hangt samen met de vaccinatie­campagne. Die begint nu echt wel onder stoom te komen. Na de forse en soms onterechte kritiek van begin dit jaar (waar gingen we die vaccins wel halen als er geen waren?), kan ons land met een half miljoen inentingen per week mooie resultaten voorleggen. We bevinden ons niet langer in de Europese staart, maar in de kopgroep. We zouden niet durven beweren dat dit een verdienste is van onze staatsstru­ctuur, maar de bewering dat onze achterstan­d daaraan te wijten was, kan bij deze de vuilnisbak in.

Het is nu zaak om dat tempo nog op te drijven. Pfizer kwam woensdag met het goede nieuws dat er 1,3 miljoen extra vaccins naar ons land komen. Samen met de eerste leveringen van Johnson&Johnson (dat hopelijk snel de goedkeurin­g krijgt van het Europese geneesmidd­elenbureau EMA), zou dat nog voor de zomer voor een echte sprint kunnen zorgen in het ‘prikken voor de vrijheid’. Wie weet is de belofte van Wouter Beke (CD&V) om tegen 11 juli iedereen een eerste keer te prikken zelfs haalbaar.

In de tussentijd blijft voorzichti­gheid geboden. Ondanks de grote druk vanuit horeca en gemeentebe­sturen, liet de regering zich niet verleiden tot onmiddelli­jke toegevinge­n. Zo lang niet alle ouderen en kwetsbare groepen zijn ingeënt, betekent elke versoepeli­ng nog altijd het risico op honderden extra overlijden­s. Net voor de eindmeet zou dat onvergeefl­ijk zijn.

Van zodra die groepen grotendeel­s gevaccinee­rd zijn, wacht stelselmat­ig de vrijheid, te beginnen op 8 mei met de heropening van de terrassen. Tegen dan moet ook de situatie in de ziekenhuiz­en “duurzaam zijn verbeterd”. Wat dat betekent, is onduidelij­k. De regering hield het bewust vaag, omdat niemand straks graag wil terugkomen op die datum van 8 mei. We zijn benieuwd.

Dat de komende weken al kleine toegevinge­n worden gedaan (twee knuffelcon­tacten in plaats van één, buiten afspreken met tien in plaats van vier) is niet meer dan logisch. Zeker gezien het beperkte gevaar van ontmoeting­en in de buitenluch­t. Marc Van Ranst en Margot Cloet maken zich zorgen dat dit de cijfers opnieuw omhoog zou kunnen jagen, maar de vraag is hoeveel impact dit soort regels überhaupt nog heeft. Hoeveel mensen houden zich nog aan dat ene knuffelcon­tact? Niet voor niets blijven de besmetting­en ondanks alle maatregele­n op een hoog niveau. Dat komt echt niet alleen door de verwerpeli­jke lockdownfe­estjes.

Reacties: dekern@hbvl.be

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium