Het Belang van Limburg

Marc Van Ranst kritisch: “Men speelt hier een gevaarlijk spel”

- Thierry Goeman

Professor Marc Van Ranst is na het Overlegcom­ité van woensdag toch wel geschrokke­n door het grote aantal versoepeli­ngen die men nu ineens wil doorvoeren. “Ik had ze liever meer verspreid gezien”, zegt hij in een reactie.

Komen de versoepeli­ngen te vroeg en zijn het er te veel?

“Dat er iets moest gebeuren, was duidelijk. Maar er is een verschil tussen wat druk van de ketel halen door het ventiel open te houden of het deksel er helemaal afnemen. Dat is wat nu gebeurt. Het is te veel in één keer. Men speelt hier een gevaarlijk spel, want de cijfers zijn helemaal nog niet goed. Zeker op de diensten intensieve zorg is het nog koffiedik kijken wat de komende dagen en weken zullen brengen. Daar kan men zich echt geen nieuwe opstoot van besmetting­en veroorlove­n.”

Wat baart u het meest zorgen?

“Dat tweede knuffelcon­tact in huis, we wilden daar nog wat mee wachten. Al weet ik ook wel dat de

meerderhei­d van de Belgen dat in de praktijk al deed. Maar nu voelen mensen zich nog een beetje stout als ze stiekem iemand extra uitnodigen. Het risico is groot dat die grens nu weer wat wordt verlegd. Straks zullen ze zich pas stout voelen als ze er drie of vier uitnodigen. En voor je het weet zijn het er nog meer.”

We mogen straks weer reizen, bent u daar gerust in?

“Neen. Vooral niet over de manier waarop we kunnen controlere­n of mensen wel of niet in quarantain­e gaan en zich laten testen op de eerste en zevende dag na hun thuiskomst. Na de kerstvakan­tie waren we daar niet klaar voor. Nu zullen de burgemeest­ers de namen krijgen van wie uit een rode zone komt, maar zullen zij de moed en de middelen hebben om al die mensen te laten controlere­n? Ik denk dat de pakkans te klein is en het risico te groot.”

Opnieuw op café of restaurant, voorlopig enkel op het terras, dat kan toch geen kwaad?

“Neen, al moet daar nog heel wat denkwerk gebeuren over de modaliteit­en. Met wie mag je op café? Mag je enkel met je eigen bubbel aan tafel zitten of ook met anderen? Ik zou nu eerlijk gezegd ook niet graag Matthias De Caluwe (van Horeca Vlaanderen, nvdr.) zijn. Ik vrees dat er ambras komt van de beslissing­en die nu genomen zijn. Café X kan openen met terras en krijgt er financiële steun van de overheid bovenop. Café Y heeft niet de mogelijkhe­id om een terras te zetten, maar krijgt maar evenveel steun als de eigenaar van café X. Dat gaat voor wrevel zorgen. Dat zal er niet op beteren als de cijfers plots zouden verslechte­ren en de horeca in juni toch nog geen klanten binnen mag ontvangen. Want dat kan nog altijd.”

Gaat u zelf een pint of een koffie drinken over drie weken?

“Ik zeg neen, maar ik heb geen karakter. Ja, dus. Om de horeca te steunen, maar ook omdat we eindelijk weer op café of restaurant zullen kunnen. Veilig op het terras. Alleen, wat als je net besteld hebt en er breekt een onweer los? Ik denk dat ik toch wacht tot we weer binnen kunnen zitten om op restaurant te gaan.”

 ?? FOTO B ?? Van Ranst: “Geschrokke­n door het grote aantal versoepeli­ngen.”
FOTO B Van Ranst: “Geschrokke­n door het grote aantal versoepeli­ngen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium